Deoarece manga este unul din cele mai bine exportate produse din Japonia, exista numeroase nume pe care cei din industrie le cunosc sau si-ar dori sa le cunoasca prin prisma acestei profesii. Si, cum oricand poti invata ceva nou, iata cateva informatii referitoare la cei mai cunoscuti si apreciati creatori de benzi desenate nipone.
In general, mangaka sau creatorii de benzi desenate din Japonia fac parte dintre cei mai cunoscuti artisti contemporani ai tarii, dobandind popularitate prin prisma povestilor scoase la iveala. Si in afara tarii, la nivel global, exista preconceptia ca majoritatea sunt barbati, desi acest lucru nu este tocmai corect, existand numeroase ilustratoare de succes. Majoritatea numelor de mai jos sunt responsabile cu schimbarea modului in care sunt vazute desenele animate japoneze cunoscute sub numele de anime in prezent, ele fiind cele care au dat nastere ideilor transformate in seriale de succes.
Naoko Takeuchi
Ea este cea care a creat manga Sailor Moon, care a dus la aparitia unei adevarate francize nemuritoare, cu benzi desenate, anime-uri si o multitudine de articole promotionale de variate naturi. Povestile micutei Usagi au drept tematica oprirea raufacatorilor de ordin supranatural, aceasta fiind ajutata de un grup de prietene cu forte asemanatoare cu ale ei, care intruchipeaza natura planetelor Sistemului Solar.
Un detaliu interesant privitor la artista este faptul ca, inainte de a intra in lumea ilustratiilor, a fost preot, experienta sa in acest sens fiind transpusa intr-un personaj din respectivele benzi desenate.
Hiromu Arakawa
Pentru ca seriile FullMetal Alchemist sunt unele din cele mai cunoscute la nivel mondial, existand si un film realizat in 2018, nu exista iubitor al anime-urilor care sa nu fi auzit de acest titlu. In spatele sau se afla Arakawa, care a adoptat o identitate masculina pentru mare parte a carierei sale, desi numele ei este Hiromi.
Pe langa succesul avut cu Full Metal, artista a mai produs manga precum Hero Tales, Silver Spoon si adaptarea romanului The Heroic Legend of Aslan.
Katsura Hoshino
La cei aproape 40 de ani, Hoshino este una din fetele cele mai actuale ale industriei manga, fiind, totodata, si un nume sonor pe aceasta nisa, avand in vedere ca este cea care a produs seria binecunoscuta D.Gray-Man, care face parte din genul SF supranatural de epoca, ce imbina si fictiunea cu aventura, fiind, in esenta, o poveste intunecata si brutala care are in prim-plan organizatia Black Order, din care fac parte exorcistii, personajul principal fiind Allen Walker.
Kazue Nato
Este faimoasa in randurile iubitorilor de manga drept creatoarea seriei Blue Exorcist, care a produs si un anime cu acelasi nume, avand un talent in spunerea de povesti prin mediul grafic.
Firul epic care a evidentiat-o il are drept protagonist pe Rin Okomura, un baiat ce descopera ca este fiul lui Satan si care devine un exorcist pentru a se razbuna pe cel ce l-a crescut. Avand in vedere popularitatea crescanda a benzii desenate, aceasta a fost transformata si intr-un anime pe care il poti urmari online.
Akira Toriyama
Daca esti amator al anime-urilor ai auzit de el, caci a produs cel mai popular anime shonen din toate timpurile, Dragon Ball fiind un nume sonor chiar si pentru publicul obisnuit, fara afinitati spre anime-uri si manga. Cu un design deosebit si o poveste inspirationala, a transferat de pe foaie luptele interminabile in sfera desenelor animate, existand aceste episoade lungi cu monologuri care par a dura la nesfarsit, dar care au propriul lor farmec.
Pentru multi cititori si privitori, Son Goku sau Vegeta sunt primii super-eroi cu care s-au intalnit, inspirand intregi generatii.
Eiichiro Oda
Desi toata lumea stie despre One Piece, nu toti cunosc cine este mintea din spatele acestei aventuri care continua inca din 1997. Este cea mai bine vanduta manga din lume la ora actuala, fiind pe pozitia fruntasa si in randul celor mai profitabile benzi desenate din toate timpurile, motiv pentru care autorul e considerat unul din numele ce au schimbat istoria manga pentru totdeauna.
Yoshihiro Togashi
Si-a inceput cariera de la o varsta frageda, din timpul liceului, fiind repede recunoscut drept un talent innascut. Este faimos pentru ilustrarea si scrierea unor titluri de succes precum Yu Yu Hakuso si Hunter X Hunter, aratandu-si predilectia pentru comedie, dar si gore, motiv pentru care multe cadre, in special din Hunter X Hunter, sunt cenzurate.
Takeshi Obata si Tsugumi Ohba
Cei doi sunt cunoscuti pentru munca depusa in mod individual la hit-ul Death Note, Obata fiind cel care a desenat fiecare cadru, in timp ce Ohba s-a ocupat cu intreaga poveste. Un detaliu intrigant este faptul ca cei doi nu s-au intalnit prea des in vederea construirii benzii desenate, ci au comunicat prin emailuri, mentinand doar o relatie profesionala de-a lungul proiectului lor.
Masashi Kishimoto
O banda desenata precum Naruto nu mai are nevoie de prezentare, publicul roman facand contact cu lumea copiilor ninja prin intermediul anime-ului cu acelasi nume. Kishimoto se bucura de un succes incomensurabil prin prisma stilului sau artistic diferit si a povestilor care nu inceteaza sa surprinda, prezentand povestea personajului eponim presarata cu succese si esecuri, aceasta fiind pusa in contrast cu personajul Sasuke, vazut de multi cunoscatori drept unul din cele mai bine construite si intrigante nume din manga.
Hirohiko Araki
Un mangaka de succes, cu o lunga cariera in spate, Araki a recucerit piata de profil in perioade recente prin prisma seriei JoJo’s Bizarre Adventure, care a debutat in 1987 si care se produce si in prezent, fiind una din cele mai lungi productii de tip manga din lume.
Seria aceasta este cunoscuta pentru posturile exagerate si pentru referintele frecvente la muzica si moda populare in Vest, precum si pentru modul inedit de lupte intre personaje, bazat pe “pozitii”.
Rumiko Takahashi
Se ocupa de toate aspectele producerii unei benzi desenate, de la ilustratii si pana la colorare si firul epic, fiind autoarea unor succese pe piata comerciala mondiala precum Inuyasha, Ranma ½ si Rin-Ne.
Nobuhiro Watsuki
Este faimos pentru seria sa cu samurai Rurouni Kenshin, care a rulat din 1994 pana in 1999 si care a produs un anime de succes la inceputul anilor 2000. Pe langa acest titlu indragit de iubitorii de continut media cu influente istorice, el a mai lucrat la westernul Gun Blaze West, la seria supranaturala Buso Renkin si la manga horror Embalming – The Another Tale of Frankenstein.