Pictura – si in aceasta categorie generoasa vom include si folosirea creioanelor colorate sau a cariocilor – este un hobby mult indragit de catre copii, dar poate deveni mai mult de atat: un obicei de viata, care sa contribuie la relaxare si la mentinerea unei stari de bine si de echilibru psihic. Daca e vorba de cei mici, insa, stii care sunt materialele pe care le puteti folosi in siguranta?
Este admirabil faptul ca parintii sunt din ce in ce mai implicati in realizarea a tot felul de activitati impreuna cu copiii lor. De multe ori, insa, ca parinte, simti nevoia unui sprijin, a unui sfat practic, astfel incat sa nu te lovesti cu capul de chiar toate “pragurile de sus” care iti ies in cale. Este exact ceea ce isi propune acest articol sa te invete: cum sa gasesti cele mai bune si mai sigure materiale de pictura destinate copiilor.
Alege calitatea
Chiar daca materialele de pictura sunt relativ scumpe, evita sa cazi in capcana lui “lasa, e destul de bun pentru incercarile facute de copil acasa”. Sau cel putin sa eviti genul acesta de gand, daca vrei sa ai un copil care sa indrageasca aceasta activitate. Caci chiar si un incepator de cativa anisori va observa ca acuarela nu arata bine pe hartie de xerox, sau ca un set de culori adecvate lasa urme mai pline de viata decat un set de creioane de calitate proasta.
Creioane colorate si carioci
Este tare greu de ales in aceast agama, caci daca vei cutreiera magazinele online vei descoperi seturi la preturi foarte, foarte variate. Un singur creion colorat pentru artisti poate costa zeci de lei, o investitie pe care o fac, insa, persoanele care au nevoi foarte precise in acest sens.
Daca vine vorba despre copii, exista doua elemente care trebuie sa te intereseze. Primul este legat de intensitatea culorii: mina trebuie sa lase urme pe hartie fara sa fie nevoie ca juniorul sa apese de sa treaca prin foaie.
Al doilea este legat de calitatea minei: creioanele trebuie reascutite, iar daca mina din creion e rupta sau se rupe foarte usor, fiecare ascutire va fi un motiv de frustrare, iar mai mult de jumatate din creion va ajunge direct la cosul de gunoi, “mancat” marunt de ascutitoare.
Un foarte bun raport intre pret si calitate ofera Faber-Castell si BIC; Staedtler este la fel de bum, dar ceva mai scump si mai greu de gasit. Creioane foarte bune am avut ocazia sa cumparam de la DACO.
Hartie suport
E important cu ce coloram/pictam, dar la fel de important este si PE CE o facem. La acest capitol ne vom abtine de la a recomanda branduri, sunt foarte multe, in schimb o sa iti punem la dispozitie niste valori concrete.
Pentru desen ai nevoie de o hartie de minim 160g; pentru pictura, valoarea minima este 230g. Daca aveti in plan pictura cu acuarela, hartia de 300g este cea mai ieftina alternativa acceptabila din punct de vedere calitativ. Cu cat e mai groasa si mai poroasa, cu atat ea va retine mai multa apa si va permite o patrundere mai frumoasa a culorilor.
Acuarele
In mod firesc, copiii sunt atrasi in mod special de seturile cu o multime de culori. E normal: sunt cele mai ochioase! Pentru un incepator e si indicat sa alegi un astfel de set, pentru simplul motiv ca te scuteste de experientele nereusite si frustrante de obtinere a unor nuante prin combinarea mai multor culori.
Nici aici nu e cazul sa faci compromisuri; exista seturi cu foarrte multe nuante, disponibile la preturi foarte mici, insa ele au o problema majora: pigmentii utilizati sunt de proasta calitate, iar culorile ies palide si sterse. In cazul in care aplici mai multa culoare pentru a contracara aceasta problema, dupa uscare hartia capata un aspect pudrat, neplacut.
Tempera
Daca vei cere parerea unui artist, cea mai simpla explicatie pe care o vei capata este ca tempera este un fel de acuarela la tub si ca le este recomandata copiilor ceva mai mari, care sunt pregatiti sa descopere noi tehnici de lucru.
Pasul urmator, firesc si pe care copiii abia asteapta sa il descopere, este sa combine culorile, sa vada cum rezultatul variaza in functie de raportul dintre culorile combinate, sa invete cum sa incarce pensula si asa mai departe.
Acrilicele
Vopselele acrilice sunt mult mai pretentioase decat variantele mentionate pana acum. Ele le sunt recomandate copiilor ceva mai mari, pe care te poti baza sa lucreze ingrijit, pentru ca odata uscate, ele sunt foarte greu de indepartat de pe haine sau mobila. De asemenea, pensoanele murdare de acrilic care nu sunt spalate la timp pot fi considerate compromise.
Cel mai bun suport pentru pictura cu acrilicele este panza si ii poti pune la dispozitie copilului carton panzat de diverse dimensiuni, relativ ieftin. Poti apela la varianta “tablouaselor” cu suport de lemn, mult mai usor de depozitat la final. Dar acrilicele sunt varianta ideala si pentru alte suporturi, de tipul scoicilor, pietrelor sau lutului.
Experimentati, experimentati, experimentati
Marii artisti au preferinte in ceea ce priveste materialele de lucru: unii prefera acuarela, altii prefera pictura in ulei, altii fac tablouri spectaculoase cu creioane colorate. E firesc ca si copilul tau sa aiba preferinte in ceea ce priveste materialele de lucru.
Dar nu trebuie sa te limitezi la penson. Poti folosi bete si buretei pentru a aplica vopseaua. Puteti picta pe diverse feluri de hartie, dar si pe lemn sau piatra sau chiar sticla.
Folositi tehnici diferite, care sa il atraga pe copil. Priveste pe YouTube cum picteaza unii cu sfori imbibate in culoare. Aminteste-ti de “fluturele” pe care il pictai la gradinita sau la scoala doar pe jumatate de foaie, dupa care obtineai desenul simetric prin indoirea colii. Poate pentru tine acestea par banale, dar pentru copil sigur nu e la fel. Nu uita: implicarea ta este la fel de pretioasa ca si initiativa de a achizitiona cele mai bune materiale de pictura pentru cel mic.
Nu cicali copilul
Asa e, pictatul poate fi generator de haos, dar daca protejezi bine suprafata de lucru si alegi hainele potrivite, chiar nu are rost sa il bati la cap pe cel mic. Lasa-l sa isi exprime gandurile in imagini, chiar daca desenele sale par aberante. Mai degraba intreaba-l de ce a facut un cal roz sau de ce iepurele nu are picioare, de ce cerul e mov iar iarba albastra; cu siguranta exista o explicatie in spatele acestor alegeri. Si apoi, pictura, artele – tin de creativitate si de imaginatie, nu de logica.