Desi toate creioanele colorate ti se pot parea la fel, abia cand ai nevoie de ele pentru anumite proiecte sau activezi la nivel profesional in sfera artistica vei realiza ca ai alegeri de facut de fiecare data cand cauti articole competente si nu doar culori simple cu care sa desenezi pentru a te destresa. Iata cateva informatii despre ele.
In prezent, pe piata de consum specifica exista mai mult decat simplele culori cu care obtii pigment pe foaie, totul constand in caracteristicile lor si in modul in care pot fi folosite mai eficient si mai in ton cu tehnologia aplicata pentru a le produce. Pentru un incepator, informatiile din descrierea unui produs pot fi confuze, deoarece poate fi dificil sa iti dai seama care sunt, mai exact, diferentele intre un brand si altul si intre o tipologie de creion si altul.
Creioanele colorate sunt ustensile artistice compuse dintr-o mina cu pigment incastrata intr-o coloana din lemn. Totusi, exista deja si variante fara “husa”, compuse doar din substanta pigmentata, eventual, aceasta fiind acoperita cu un strat de lac, pentru a nu te murdari pe maini.
Creioane pentru scoala sau profesionale
O prima diferentiere se face intre cele pentru scoala si cele artistice. Calitatea lor variaza de la concentratia de pigment si pana la durabilitate si consistenta minei.
Cele pentru scoala au mai putin pigment in constructia lor si mai multi agenti de legatura, producand nuante mai putin intense. Mina este mai ferma si dura, ceea ce duce la o greutate in obtinerea unei cromatici uniforme pe foaie, pe care nici nu o va putea acoperi, albul patrunzand.
Utilizatorul e nevoit sa apese puternic pentru a obtine culoare. Sunt potrivite scolarilor si celor care se folosesc de culori pentru hobby-uri, gasindu-se in magazine, supermarketuri, librarii si avand un pret redus.
Variantele pentru artisti, sau de ordin profesional, vor avea o concentratie mai mare de pigment si, deci, o mina mai durabila si consistenta, dar si usor mai moale, rezultand in nuante vibrante pe hartie, care se amesteca bine. Vor acoperi mai bine coala si nu vor necesita un efort mare la intrebuintare.
Totodata, acestea vin cu un rating de rezistenta la razele ultraviolete, caci unele dintre ele se pot estompa in timp, daca sunt expuse la soare. Se gasesc intr-o larga varietate de nuante, au un cost mai ridicat si se intalnesc in magazinele de specialitate si in cele online.
Tipologii in functie de agentii de legare a pigmentului
Pe langa diferentele de calitate, deja mentionate, se poate face o diferentiere intre creioanele colorate existente in comert si in functie de tipul si cantitatea de liant pentru pigmenti. Cele mai cunoscute sunt cele pe baza de ulei, ceara si apa.
Creioanele pe baza de ulei
Nu se intalnesc foarte des, fiind o optiune considerata premium, avand si un pret pe masura. Nici nu se fabrica foarte mult, brandurile cunoscute pentru astfel de articole fiind Faber-Castell, Koh-i-Noor si Lyra Rembrandt.
Creioanele de ulei vor avea o mina mai tare decat cele din ceara si nu se rup la fel de repede, varful ramanand ascutit pentru mai mult timp. Pigmentul se prinde bine de foaie si se amesteca fara urme, dar textura nu va fi una moale si cremoasa. Se pot folosi pentru imbinarea culorilor sau pentru modificarea nuantei prin folosirea solventilor.
De regula, o astfel de colectie include zeci de nuante pe care le poti incerca in special pentru proiecte, reprezentand o alegere inspirata pentru artisti.
Creioanele pe baza de ceara
Sunt cea mai populara si cunoscuta alegere, fie ca e vorba despre modele cu trunchi din lemn ori simple. Se gasesc in aproape orice magazin si la preturi modice, realizandu-se atat pentru utilizatorul de rand, cat si pentru artisti, mina fiind compusa din pigmenti si ceara. Rezultatul este o cromatica ce se asaza pe foaie intr-un mod placut, cremos si fluid.
Creioanele pe baza de ceara au mina mai moale decat cele care folosesc uleiuri drept liant, asa ca textura la intrebuintare e mai untoasa sau cremoasa, astfel ca se vor folosi pentru a amesteca si a pune nuante una peste alta. Lasa o pojghita usor lucioasa pe foaie, acoperind-o bine, si nu raman pete albe.
Dar se rup mai repede decat celelalte tipuri, caz in care, daca ai o mina mare pe care doresti sa o salvezi, o poti incalzi pentru a o lipi la loc. Din nefericire, pentru ca varful e moale, nu se mentine ascutit, lasand adesea reziduuri pe foaie, si se consuma mai repede.
Creioanale pe baza de apa
Aceste creioane colorate tip acuarela folosesc drept solvent apa, pe care o poti aplica si pe foaie pentru a amesteca in mod natural pigmentii. Si se pot uza si uscate, si umede, prezentand aceeasi eficienta.
Comparativ cu celelalte doua tipuri de mina, aceasta e cea mai tare. Asta inseamna ca, atunci cand o folosesti fara apa, nu va acoperi foaia foarte bine si nu se amesteca bine o nuanta peste alta. In schimb, cand folosesti putin pigment, dar treci peste ele cu pensula imbibata in apa, pigmentul se va intinde mai bine si va produce un efect precum cel al acuarelelor. Multi artisti folosesc aceasta tehnica pentru baza desenului, punand deasupra sa creioane pe baza de ulei sau ceara.
Tipologia aceasta de creioane este disponibila si pentru artisti profesionisti, si pentru cei care deseneaza de placere. Printre brandurile producatoare se afla Prismacolor, DerWent si Koh-i-Noor.
Culorile pastel
Desi nu sunt vazute, tehnic, drept creioane colorate, ele sunt considerare in mod popular a apartine acestei categorii, fiind facute dintr-o mina subtire intr-o “carcasa” din lemn, folosind drept liant al pigmentilor guma arabica ori metilceluloza. Se folosesc atunci cand se doreste mai multa precizie si control asupra a ceea ce se deseneaza, fiind mai putin “murdare” decat celelalte metode.
Dezavantajul lor este ca se intind imediat si trebuie sa fie fixate pe coala pentru a nu se “dezlipi”. Nu se amesteca foarte bine intre ele, dar sunt mai opace. Exista si in format artistic, si pentru uz obisnuit.
Grafitul colorat
Foloseste guma sau namolul pentru a lega pigmentii, neintalnindu-se in orice magazin, ci in cele cu provizii pentru artisti. Culorile sunt in tonuri pamantii si se folosesc singure, deoarece nu se amesteca bine si nu reactioneaza pozitiv la contactul cu alte tipuri de culori.