Cand pornesti intr-o calatorie spre tot ce inseamna croitorie si ti-ai procurat deja lucrurile necesare, iti mai pot fi de folos niste informatii care sa te ajute sa obtii, inca de la primele incercari, articole pe care sa le poti folosi. Iata cateva lucruri pe care este util sa le stii cand doresti sa devii un designer renumit pentru iscusinta si creativitatea ta, si nu numai.
Vrei sa incepi o cariera de succes in domeniul designului? Daca ai, deja, talent si iubesti moda, nu ar trebui sa iti fie prea greu sa gasesti tot ce iti trebuie pentru a avea succes, nu-i asa? Totusi, indiferent cata dorinta ai, aceasta nu este suficienta pentru a incepe o cariera in acest domeniu, multe informatii fiind cele care te vor ajuta sa obtii rezultatele scontate si sa avansezi. Printre ele se afla date referitoare la accesoriile, materialele si lucrurile de care ai nevoie, printre care se afla si manechinele de croitorie, despre care iti vom spune cateva secrete in cele ce urmeaza.
Ce este un manechin?
Pentru ca nu vei avea tot timpul la dispozitie o persoana pe care sa o “folosesti” drept manechin pe care sa iti exersezi maiestria si sa faci retusari, au fost inventate modelele tridimensionale care prezinta, mai tot timpul, un trunchi uman de femeie sau barbat, pe care vei plasa materialele si vei vedea unde sa adaugi cusaturi, bretele si captuseli, de exemplu. Este de ajutor deoarece va facilita croiul si draparea, pentru a da o forma naturala, care pune in valoare corpul. Mai poate fi intrebuintat si pentru a face ajustari si a altera un model existent de haina.
Alegerea manechinului
Exista numeroase tipuri de articole care pot tine locul corpului unei persoane reale, unele din ele fiind fixe, adica ce se vor preta unui anumit tip de corp, modificarile fiind mai dificil de realizat de un incepator, in special, si variantele care dispun de rotite in parti cheie, precum la sold sau bust, unde dimensiunile pot fi alterate spre a se individualiza mai mult imbracamintea realizata.
Proportiile sunt importante, asa ca este esential sa alegi un manechin care sa se apropie de dimensiunile cu care vei lucra cel mai des. Desi poate fi dificil sa faci asta, nu e chiar imposibil. Daca doresti sa faci haine doar pentru tine, vei lua, pur si simplu, un centimetru de croitorie si te vei masura, obtinand, astfel, masurile de baza. Ideal este sa alegi un manechin mai mic sau egal cu dimensiunile tale, deoarece poti adauga, daca este nevoie, captuseala, pentru marimile mai mari la haine.
Materiale necesare
Din arsenalul de incepator nu ar trebui sa lipseasca centimetrul de masurare, foarfeca, ace de siguranta, carioca, materialul de capitonat, un fir gros pentru a marca pe dinauntru liniile modelului, materialul pentru drapare, hartie pentru a marca designul si un instrument pentru trasarea liniilor pe hartie.
Pregatirea modelului
Pentru a te asigura ca nu te apuci sa croiesti un articol ce nu poate fi purtat de nimeni, ai in vedere care sunt particularitatile corpului pentru care lucrezi. Este foarte posibil ca dimensiunile standard ale manechinului de croitorie sa nu se potriveasca perfect, de aceea, vei recurge la captuseala. Apoi, poti sa liniezi modelul pe care il vei produce prin coasere.
Schita
Poate fi realizata in doua moduri, dupa un model existent sau prin drapare. In primul caz, vei folosi un design care a fost creat deja, pe care il poti gasi online, si pe care il adaptezi la propriile masuratori. Aceste schite implica taierea materialului in anumite moduri, dupa care vor fi realizate cusaturile de imbinare, rezultand imbracamintea pe care o poti, mai apoi, altera spre a se potrivi mai bine.
Al doilea caz este draparea, in care iti exersezi creativitatea si unde folosesti direct materialul pentru a produce forma dorita, in mod nemijlocit, pe un manechin pentru croitorie. Este de folos in cazul articolelor asimetrice, pentru bretele, volanase sau alte designuri care sunt dificil de plasat in forma plata, pe foaie.
Draparea
Dupa ce ai pregatit manechinul, poti trece la plasarea designului dorit prin drapare, pentru a-l folosi. Vei plasa materialul necesar hainei sau bluzei pe manechin, fixand cu ace in punctele dorite, formand, incetul cu incetul, configuratia modelului. Poti folosi hartia pentru schitare pentru a “imortaliza” liniile dominante si a salva masurile, pentru a replica, mai tarziu, procesul.
Pentru liniile care urmeaza a fi cusute, vei trasa la un cm distanta mici liniute, pentru a le folosi drept ghid, mai apoi taind materialul exact pe aceste zone.
Dupa ce ai terminat cu draparea, vei scoate materialul, face taieturile necesare si, implicit, le vei coase la masina, formand, astfel, primul model de testare pentru designul tau. Apoi, il poti incerca pe tine sau pune, din nou, pe manechin, pentru a vedea daca necesita modificari.
Alinierea umerilor
Este un lucru pe care multe persoane care poarta camasi si sacouri nu le iau in considerare, dar care, pentru un croitor, devin aspecte esentiale ale producerii unei piese perfecte. Refacerea sau reajustarea umerilor si a croiului din aceasta zona pot duce la schimbarea totala a modului in care arata sacoul cand este purtat, de exemplu, asa ca va fi una din cele mai comune cereri pe care le primesc croitorii. Necesita luarea masurilor din zona pieptului si a spatelui, precum si observarea pozitiei purtatorului, pentru a exista un rezultat potrivit.
La ce sa ai grija
Cand verifici cum se asaza un model nou pe corp, ai in vedere unde ar trebui sa fie curbele naturale ale trunchiului si, daca acestea sunt evidentiate bine de catre design, daca exista zone prea mari, care nu arata placut estetic sau care nu sunt confortabile, unde faci modificarile necesare, insailand, mai intai, cu ace, dupa care vei efectua taieturile si cusaturile aferente.
Daca apar gauri sau cute, inseamna ca piesa de imbracaminte este prea stramta, asa ca va trebui sa descosi si sa vezi unde trebuie efectuate modificari.
Schita finala
Dupa ce ai reusit sa creezi noul design pentru piesa de imbracaminte dorita, ai face bine sa o asamblezi si in format clasic, pe hartie, pentru a o putea replica. Vei lua fiecare bucata de material care formeaza designul si il vei trasa pe hartia speciala pentru croitorie, astfel, dobandind inca un model interesant pentru colectia ta.