Daca te asteptai ca achizitionarea unui aerograf este suficienta pentru a incepe sa desenezi ori sa pictezi figurine sau sa te apuci de makeup, ei bine, lucrurile nu stau chiar atat de usor caci vorbim, totusi, despre un aparat de precizie. In special cand esti novice, descrierile si calitatile dispozitivului iti pot parea complicate, asa cum si stilul utilizarii nu e tocmai cel mai simplu. Iata cateva informatii utile.
Aerograful e acel mic dispozitiv ce seamana cu un pistolas, care foloseste aerul pentru a scoate dintr-un rezervor vopsea sau fluid si a le imprastia in fata sa in linii mai subtiri sau mai groase. E utilizat mai ales in arta, make-up, tatuaje temporare ori in personalizarea materialelor textile, si nu numai. Pare a fi un aparat simplu, dar daca te uiti mai bine la el iti vei da seama ca e usor mai complicat prin stilurile de actiune, alimentare sau punctul de amestec intern sau extern. Printre lucrurile pe care nu-ti va face rau sa le stii despre el sunt urmatoarele.
Alimentarea cu fluid poate facilita sau ingreuna procesul
Poate fi de tip gravitational, prin aspiratie sau laterala. Acest aspect depinde de locul in care e pozitionat rezervorul de vopsea. Cand vorbim despre aspirare gravitationala, el va fi deasupra aerografului, cand e o alimentare prin aspiratie vopseaua se afla sub dispozitivul central, iar cand e laterala, rezervorul e pozitionat intr-o parte.
Pentru un incepator este suficient un articol cu aspirare gravitationala, deoarece nu va avea nevoie de puterea mai mare a celui prin aspirare. Pe deasupra, se gaseste cel mai usor in comert, la preturi mai atractive.
Ia un aerograf cu dubla actiune, pentru control precis
Tipul de actionare al dispozitivului va face si el ca lucrurile sa iti fie mai usoare sau mai dificile. Se imparte in doua categorii, si anume cu actiune simpla sau dubla. In primul caz, cand apesi pe tragaci vor iesi in acelasi timp si aerul, si vopseaua. In al doilea caz, apesi mai intai pentru a scoate aerul si cand ridici degetul va iesi si culoarea.
Majoritatea utilizatorilor care folosesc aerograful pentru desen prefera modelele cu dubla actiune deoarece au mai mult control asupra cantitatii de vopsea care iese, in ciuda faptului ca sunt mai costisitoare.
Variantele cu simpla actiune sunt mai usor de folosit si mai putin costisitoare, dar nu vei putea sa depui detaliile fine pe o figurina, de exemplu, ci doar sa acoperi uniform, de aceea, ele pot fi preferatele celor pentru care dispozitivul acesta e un aliat de nadejde in make-up sau desene de tip grafitti, ori in cazul celor obisnuiti cu acest stil.
Fluiditatea vopselei se ajusteaza si in functie de grosimea duzei
Duzele sunt acele mici varfuri cu deschideri mai mari sau mai mici, prin care va iesi produsul fluid dupa ce apesi pe tragaci. Ele vin in multiple numere si, cu cat mai subtire este varful, cu atat mai lichida ar trebui sa fie vopseaua.
Pentru pictarea miniaturilor, dar si pentru alte treburi minutioase, iti va fi de ajutor un rand de duze intre 0.2 si 0.5, pentru a avea control asupra detaliilor fine si a micilor zone ce se doresc colorate.
Gripul in forma de pistol
Daca tot seamana, intr-o oarecare masura, cu o arma, de ce sa nu alegi un model care duce la indeplinire complet acest rol? Exista modele care au maner de prindere si tragaci in partea inferioara, pentru a-ti fi mai usor cand eliberezi vopseaua decat daca ai apasa tragaciul situat in partea superioara. Este o alegere ce se bazeaza pe confortul mainii din timpul utilizarii si poate fi pe placul tau sau nu.
Curatarea aparatului dupa fiecare folosire
Pentru a evita uscarea fluidului pe teava sau in recipient, si pentru a te asigura ca aparatul va rezista bine in timp si te va servi multi ani de acum incolo, ar trebui sa investesti intr-un lichid de curatare si intr-o canita, de care vei avea nevoie la fiecare sesiune de pictare. Si in timp ce colorezi va trebui, din cand in cand, sa schimbi culoarea si, pentru a nu le amesteca sau a produce nuante pe care nu le doresti, poti recurge la “scaldarea” rapida a aerografului in canita umpluta cu solutia potrivita.
Echipamentul necesar
Nu va lipsi un aerograf (aici o lista cu modele comparate) prietenos cu incepatorii, ale carui caracteristici le alegi dupa cum crezi ca ti-ar fi mai usor, un compresor de aer, care va ajuta la mentinerea presiunii aerului, o canita de curatare si solventul pentru igienizare. Mai apoi, te vei gandi si la vopselele de care ai nevoie, in functie de cum folosesti produsul. Pentru pictura si miniaturi poti folosi vopseluri acrilice speciale, iar pentru fondul de ten exista, de asemenea, formulatii speciale pentru acest aparat.
Machiajul cu aerograf e mai igienic
Pe langa faptul ca nu va necesita la fel de mult timp, ci doar precizie si indemanare in a roti aparatul in timp ce clienta este cu fata spre tine, incercarea dispozitivului in acest scop mai are si beneficiul de a nu introduce virusi sau bacterii pe fata, pentru ca nu folosesti mainile sau vreo ustensila murdara ce ar putea interactiona cu formulatia pigmentara sau cu tegumentul.
Si, pentru a-ti arata maiestria in tipuri de machiaj artistic, poti apela la crearea umbrelor si a luminii prin plasarea strategica a straturilor si culorilor, prin alternarea presiunii si prin schimbarea distantei de la care pulverizezi.
Potrivit informatiilor pe care le publica frecvent producatorii de pe nisa de piata, dar si unele utilizatoare, machiajul aplicat in acest mod nu va imbacsi pielea, dar nici nu se va scurge, “nedezlipindu-se” de pe fata pentru cel putin 12 ore. In acest fel, obtii rezultate de lunga durata, necesare mai ales la evenimente, sedinte foto sau filmari.
Cateva branduri de renume
Printre cele mai importante nume de pe aceasta nisa de piata se afla ofertele celor de la Iwata, Badger, Paasche si Steinbeck. Poti incerca orice articol doresti, atata timp cat stapanesti tehnica si inveti partile componente si cum le poti ingriji mai bine, pentru a nu-ti regreta decizia mai tarziu.