Printre numeroasele forme de arta si exprimare artistica se afla desenul si educatia plastica, de care cei mici pot incepe sa se bucure chiar de la gradinita. Insa, precum in majoritatea cazurilor in care un hobby este deprins la scoala, in orice forma ar fi aceasta, sunt necesare anumite piese care vor face viata copilului mai usoara. Iata ce nu ar trebui sa lipseasca din kitul de lucru.
De indata ce ajunge la gradinita sau in primele clase, copilului ii sunt cerute la scoala tot felul de lucruri pentru orele de educatie plastica si desen. Acestea pot include diferite tipuri de culori, planse, creioane sau sabloane, menite a le oferi celor mici un mediu extensiv de exprimare a propriilor ganduri sau nascociri ale imaginatiei. Si, daca doresti sa fii in tema si sa stii la ce sa te astepti dinainte de a da ochii cu doamna educatoare, iata cateva informatii ce te pot ajuta.
Creioane colorate
Sunt optiunea clasica ce nu ar trebui sa lipseasca niciunui copil, fie ca le foloseste acasa sau la gradinita. Exista in comert colectii intregi de sute de culori, pentru inceput putand fi suficiente seturile de 12 – 24 de bucati, oferind suficienta diversitate pentru dezvoltarea artistica a celui mic.
Carioci
Fie ca e vorba despre cele permanente, cu sclipici sau care se sterg usor, acestea reprezinta un punct de atractie pentru copii si un cosmar pentru parinti, prin prisma faptului ca raman imprimate pe pereti sau haine, in special cand sunt alese versiunile care cu greu se pot curata.
Insa au farmecul lor si ajuta la intensificarea desenului efectuat, nuantele puternice si clar vizibile pe foaie reprezentand un punct de atractie pentru cei mici.
Hartie sau bloc de desen
Face parte din kitul de baza, deoarece fara coli de hartie cei mici nu pot desena frumos. Bineinteles, pot folosi si caiete sau orice bucata prind, dar nu va fi acelasi lucru. La ora de desen au nevoie de o baza curata, pe care sa se poata misca si sa poata crea fara distragerea atentiei.
Ghem de lana
O colectie de diferite culori este utila pentru lucru manual, acolo unde cei mici pot face accesorii, papusele sau alte tipuri de lucruri distractiv de realizat intr-un grup sau chiar acasa. Petrec timp impreuna si isi evidentiaza individualitatea si ideile prin alegerea culorilor si a formelor.
Foarfeca
Este utila intr-o varietate de jocuri si elemente, de la coasere, impletire si pana la origami. E lesne de inteles ca cel mic nu va folosi singur obiectul acesta periculos, chiar si cand nu este ascutit, ci doar sub supravegherea unui adult.
Lipici
Fie ca e vorba despre batoane, cele lichide sau pasta, lipiciurile nu trebuie sa lipseasca trusei de lucru a micutilor pentru orele de lucru manual sau educatie plastica. Sunt utile la lipirea accesoriilor pe firele de lana, pe materiale textile sau hartie, si ajuta la producerea unor colaje frumoase. Cauta, totusi, optiuni non-toxice, mai ales pentru copiii mai mici, care poate sunt fermecati de mirosul produsului si se simt imbiati sa il manance.
Stampile distractive
Exista in majoritatea librariilor in diverse forme, de la personaje din desene animate, animalute si pana la litere, ajutandu-i pe cei mici sa obtina mai usor imagini frumoase atunci cand nu reusesc sa deseneze atat de frumos pe cat si-ar dori sau cand fac colaje ori felicitari, printre altele.
Scoci
Util acolo unde nu este suficient lipiciul clasic, ajuta la fixarea hartiei pe hartie, de cele mai multe ori, folosindu-se in crearea colajelor sau in origami.
Sevalet
Cand deseneaza sau coloreaza, copilului ii va fi mai usor sa traseze linii si sa distribuie nuantele fluide daca plansa este inclinata, cu ajutorul unui sevalet de pictura avand o pozitie mai dreapta in fata masutei, nefiind necesara cocosarea pentru a ajunge la colturi sau pentru a se concentra mai bine mai aproape de foaie.
Pensule
Sunt uneltele imperios necesare pentru orice desen facut cu culori tempera sau acuarele, cel putin trei fiind recomandate pentru inceput, acestea trebuind sa fie de dimensiuni diferite, si anume una mai groasa, pentru a intinde repede nuanta, una medie pentru desenul clasic si una subtire pentru detalii.
Acuarele si tempera
In format clasic sau chiar pentru degete, aceste variante de culoare reprezinta alegerea de baza a oricarui copil cand vine vorba despre pictat. Nu le poti evita, indiferent ce alte noi tehnologii apar pe piata. Si sunt si accesible, gasindu-se in librarii si supermarketuri la preturi avantajoase. Astfel, oricare copil are sansa de a se juca oricand cu pensule si culori si de a-si imagina ca e un pictor innascut. In plus, ajuta la invatarea tehnicilor de baza din pictura si la modul in care se comporta si cum interactioneaza culorile.
Pahare
Se folosesc pentru a curata pensula atunci cand schimbi o culoare cu alta sau pentru a fluidiza nuantele de acuarela.
Cap de prindere pentru creioane
Aceste mici accesorii din plastic sau silicon se folosesc pentru a-i invata pe cei mici cum sa tina creionul in mana la inceput, pentru a nu dobandi bataturile acelea insestetice. Se potrivesc creioanelor, cariocilor, stiloului si pixurilor, existand in grade variate de sustinere si confort.
Stickere
Ochisori miscatori, stelute, mici bijuterii sau desene – toate acestea pot infrumuseta un desen sau un colaj, oferindu-i un plus de culoare si stralucire. Si chiar daca elementele de lipit sunt la fel, niciun copil nu le va folosi in mod asemanator, asa ca astfel va straluci personalitatea micutului mai bine. Iar plasarea stickerelor e simpla si usor de inteles de orice copil, reprezentand o activitate distractiva.
Hartie creponata sau pentru origami
Aceste tipuri de materiale sunt utile intr-o multitudine de circumstante, de la invatarea impachetarii unui cadou si pana la diferite proiecte de construire a ghirlandelor pentru pom, confetti-ului, ornamentelor sau micilor jucarii de hartie.
Sclipici, betisoare, plastilina
Si aceste produse pot face parte din trusa de lucru a prescolarilor din cand in cand, in special cand acestia au de facut diferite proiecte de “sculptura” menite a le dezvolta motricitatea si de a-i invata cum sa dea atentie detaliilor si cum sa se joace si din punctul de vedere tridimensional cu culorile si formele.