Drone – Opinii si Recenzii in 2021
Cand cumperi pentru prima data o drona, iti vor fi de folos niste informatii privitoare la acest tip de produs, pentru a nu te alege cu un dispozitiv care nu face exact ce ti-ai dorit. Detalii gasesti in acest articol, alaturi de exemple de alte aparate indragite de publicul roman, precum SJRC S30W, care se adreseaza publicului amator, avand un pret accesibil si fiind dotat cu GPS, pentru a nu se pierde repede, dispunand de o camera cu rezolutia 1080p si un unghi larg, de 120 de grade, inregistrand imagini si clipuri la calitate multumitoare, zburand pana la 400 m distanta si avand o baterie cu autonomie de 8 minute. Un exemplu din sfera semi-profesionala este DJI Phantom 4 Advanced.
Tabel comparativ
Acest produs de tip hobby ofera utilizatorului o experienta inedita, prezentand autonomie de pana la 8 minute, dispunand de GPS pentru localizare si functie de intoarcere acasa, precum si de o camera gata de inregistrare si fotografiere, care poate trimite prin wi-fi continutul in direct pe ecranul telefonului mobil Android sau iOS.
Sunetul din clipurile inregistrate lasa uneori de dorit, auzindu-se suficient de tare incat sa deranjeze prin zgomotul elicelor.
Luand in considerare pretul si functiile oferite, nu este de mirare de ce acest aparat distractiv se situeaza in topurile curente de vanzari din tara noastra.
Pentru inregistrari si fotografii profesionale de inalta calitate se va folosi un astfel de produs cu o camera de 20 MP, gata de redare video la calitate 4K, ce poate zbura pana la 7 km distanta de utilizator si care dispune de autonomie de pana la 30 minute, pentru zbor fara pericolul pierderii existand un sistem GPS incorporat, sustinut de senzori cu infrarosu si de coliziune.
Pentru ca este vorba despre un produs de brand, acesta va avea un pret de achizitie peste medie, care se dovedeste prea piperat pentru unii posibili cumparatori.
Calitatile sale si functiile disponibile il recomanda celor care ar beneficia profesional de pe urma adaugarii unui astfel de aparat in arsenalul de inregistrare foto-video.
Prin intermediul acestei optiuni de agrement oricine doreste sa incerce calitatea brandului poate face asta la un pret redus, optiunea de fata incluzand o camera potenta, de 12 MP, ce inregistreaza video la rezolutie Full HD, care dispune de functii de siguranta, o autonomie agreabila, de 16 minute, si o raza mare de actiune, de 2 km.
Potrivit celor care au achizitionat deja produsul, este posibil ca acesta sa nu vina insotit cu telecomanda de control, reducandu-se considerabil autonomia sa in ce priveste distanta parcursa.
Se adreseaza unui segment de piata mereu in miscare si modern, ce nu se sfieste sa incerce lucruri noi, pentru care noile hobby-uri au intaietate.
Pareri despre cele mai bune drone
Pentru a realiza clipuri frumoase, demne de like-uri pe retele de socializare, din unghiuri deosebite, sau pentru distractie in timpul liber, trage un ochi peste aceste oferte de drone apreciate de alti cumparatori romani.
Drona cu camera
SJRC S30W
Cauti o drona cu camera pe care sa o “scoti la plimbare” in timpul liber si cu ajutorul careia sa faci poze frumoase? Modelul acesta pune la dispozitia ta un obiectiv foto de 5MP in unghi larg, de 120 grade, rezolutia video de care este capabil fiind full HD(1080p). Inregistrarile pot fi salvate direct pe telefon sau pe un card microSD, daca acesta se introduce in camera aparatului.
Pentru a nu se pierde, se foloseste de modul GPS, iar in ajutorul incepatorilor vin modulele automate de decolare si aterizare. Prin intermediul aplicatiei insotitoare, utilizatorul poate stabili un traseu predefinit pe care dispozitivul sa il indeplineasca. Sistemul gyro in sase axe permite stabilizarea in timpul zborului, pentru imagini clare, pentru monitorizare pe cer existand LED-uri colorate. Exista module de urmarire a operatorului sau mentinere a unei anumite distante.
Aceasta drona, ieftina si buna, are o baterie litiu-ion cu autonomie de 8 minute, producatorul sustinand ca distanta maxima de zbor se situeaza la 400 metri, distanta de transmisie prin wi-fi fiind de 200 m. Greutatea este minima, de 185 grame, fiind usor de transportat.
Drona Phantom 4
DJI Phantom 4 Advanced
Drona DJI Phantom 4 Advanced pune la dispozitia utilizatorului o camera de 20 MPx, cu stabilizator de imagine, care inregistreaza la rezolutie 4K, oferind performante optice excelente si folosindu-se de elemente tehnice care asigura o calitate ridicata a detaliilor, pentru un proces de post-productie simplificat.
Putem spune ca reprezina un model de brand, de ordin semi-profesional, care face fata cu brio si incercarilor tehnice avansate, incluzand un sistem de transmisie video cu o raza de actiune de nu mai putin de 7 km, telecomanda incluzand un ecran de 5.5 inch luminos. Acumulatorul li-po are o autonomie de pana la 30 de minute, o valoare foarte buna, pentru siguranta aparatului fiind echipat cu senzori GPS, infrarosu si de coliziune.
Se afla, fara indoiala, in toate topurile cu cele mai bune drone de uz profesional, putand atinge viteze intre 50 si 72 km/h, la altitudinea maxima de 500 m.
Mini drona
DJI Spark Mini
Aceasta mini drona se foloseste de tehnologia binecunoscuta a brandului DJI, producand o optiune de tip hobby pentru cei care doresc sa experimenteze cu posibilitatile de inregistrare audio video la nivel aerian. Se foloseste de o camera de 12MP cu stabilizare video la 1080p, captand atat clasic, cat si panoramic, la 180 grade, panosfera sau panovertical si orizontal, dand originalitate cadrelor.
Gratie motorului potent, poate atinge 50 kmph, transmitand imagini HD prin Wi-Fi la telefonul mobil si de la 2 km distanta. Bateria incarcata la maximum ofera autonomie medie, de pana la 16 minute, punand la dispozitie suficient timp pentru obtinerea cadrului perfect.
Cu drona DJI Spark nu te temi ca ar putea disparea, caci prezinta GPS si functie de intoarcere automata acasa. Gratie tehnologiei FaceAware poate decola dupa ce iti recunoaste fata. Controlul se poate face cu telecomanda, din aplicatia dedicata instalata pe telefonul mobil sau prin gesturi ale mainii.
Drona profesionala
Yuneec Typhoon Q500 4K + Rucsac
Cauti o drona profesionala la un cost de achizitie accesibil? Oferta aceasta iti poate fi pe plac, daca dai atentie descrierii si functiilor mentionate de producator. Se foloseste de o camera de 12MP capabila sa inregistreze video la rezolutie 4K sau full HD, chiar si in slow motion, venind la pachet cu o varietate de setari manuale pentru control creativ total al utilizatorului.
Datorita bateriei LiPo este capabila de zbor pentru pana la 25 de minute, distanta maxima pe care o parcurge fara a pierde semnalul cu telecomanda fiind de doar 800 m. Poate atinge o altitudine de 122 m – nu foarte rau, dar nici nu se apropie de performantele de care sunt capabile alte modele desemnate profesionale. In schimb, viteza maxima de 35 km/h o situeaza in sfera mid-range de capacitate a acestor dispozitive.
Pentru ca o drona, la pret bun, precum aceasta, sa nu se piarda, e prevazuta cu senzor GPS si functie de urmarire a utilizatorului, incluzand modul de venire “acasa” cand se termina bateria. Include telecomanda, stabilizator manual, doi acumulatori, incarcator si documentatie.
Drona DJI
DJI Mavic Pro Platinum
Drona DJI Mavic Pro nu are nevoie de prea multe prezentari, fiind unul din cele mai cunoscute aparate din aceasta categorie. Se foloseste mai ales la nivel profesional, mentinand o durata de zbor de pana la 30 de minute, gratie bateriei li-po incorporate. Poate atinge o viteza considerabila, de 65km/h, in zbor vertical ridicandu-se cu pana la 3m/s.
Pentru a produce videoclipuri frumoase, de la altitudine, mentionam ca se poate indeparta pana la 7 km de utilizator, fara a se pierde conexiunea cu telecomanda. Pentru stabilitatea imaginii se foloseste de un gimbal in trei axe, mecanic, iar camera in sine are 12 MP, putand inregistra la calitate 4K.
Pentru multi pasionati ai aerovideoclipurilor, drona DJI este un produs dorit, de care nu se pot bucura toti, insa, avand in vedere pretul considerabil. Partea buna este ca produsul e pliabil si nu cantareste decat 734 grame, fiind compatibil cu sisteme de operare curente de la Android si iOS.
DJI Mavic Air
Cei aflati in cautarea unei drone pliabile, de dimensiuni reduse, care poate fi luata in calatorii, si nu numai, isi pot indrepta atentia spre modelul acesta semi-profesional care permite proprietarului sa imortalizeze aventurile prin care trece cu usurinta, din unghiuri inovatoare.
Pentru a asigura stabilitatea imaginilor, drona DJI Mavic Air se foloseste de gimbal pe trei axe si este capabila sa realizeze panorame sferice si clipuri in 4K, de o calitate foarte buna a detaliilor si culorilor, potrivit altor utilizatori.
Prezinta o autonomie de pana la 21 de minute de zbor, care se datoreaza bateriei inteligente, din litiu. Viteza maxima pe care o poate prinde este de 68 km/h, distanta maxima admisa fata de controller fiind de 4 km. Printre functiile sale se numara fotografierea panoramica la 360 de grade, ActiveTrack, unde monitorizeaza pana la 16 subiecti diferiti in acelasi timp si nu ii lipseste spatiul intern de stocare de 8 GB, alaturi de care se afla si un slot MicroSD pentru carduri.
Drona IDrive
Noriel IDrive
Unul din cele mai economice si distractive aparate de jucarie, drona IDrive ofera oricarui copil si chiar adult cateva clipe de amuzament. Pentru controlul ei te vei folosi de radiocomanda inclusa in pachet, unde poti pune si telefonul mobil, pentru a avea acces la imaginile de pe camera.
Printre functiile pe care le ofera mica jucarie, care cantareste doar 75 de grame, potrivit distribuitorului, se numara rotirea la 360 de grade, decolarea automata si aterizarea automata, zborul multidirectional sau la un punct fix, toate datorandu-se sistemului de gimbal pe sase axe. Micuta camera de 0.3 MP iti va oferi magini acceptabile in conditii bune de lumina, insa nu te astepta la calitate de pus pe YouTube.
Foloseste acumulator LiPo care ii ofera pana la 20 de minute de autonomie, putandu-se indeparta pana la 120 m de utilizator, viteza maxima de care e capabil fiind de 18 m/s. Daca vrei sa incerci produse IDrive, drona aceasta ar trebui sa se situeze pe un loc fruntas. Mentionam ca nu dispune de senzor GPS, asa ca necesita atentie cand este in aer, pentru a nu se pierde.
Drona copii
iMK Gesturebotics Aura
O noua jucarie distractiva pentru locuinta si iesirile in parc, aceasta drona pentru copii la un pret acceptabil devine un pas important intre fictiune si realitate. Se controleaza, in mod ingenios, cu ajutorul unei manusi, prin simple gesturi mentionate in manualul de intrebuintare, facand intregul proces de zbor mai usor.
De exemplu, prin flexarea degetelor, drona vine la tine, iar cand ridici sau cobori membrul, aparatul se va lua dupa el. Ba chiar se invarte la 360 de grade, daca inveti miscarile necesare. Avand in vedere ca nu dispune de o camera, este vorba despre un articol tip jucarie clasic, caruia nu ii lipsesc cateva aspecte placute.
Mini drona se poate ridica automat la inaltimea de 1.2 metri, distanta maxima de control fiind de 7 metri. Isi poate mentine altitudinea si orientarea in spatiu, pentru un zbor lin. In pachet sunt inclusi doi acumulatori, 4 elice de rezerva si incarcatorul USB.
Ghid de cumparare
Dronele au cucerit piata de profil in ultimii ani, devenind un must-have al oricarui pasionat al fotografiei si clipurilor, deoarece ofera o perspectiva unica, aeriana, dificil de experimentat intr-un alt mod. Exista optiuni profesionale folosite pentru filmarea clipurilor muzicale, a cadrelor de film sau serial si optiuni mai potrivite uzului obisnuit, sau chiar variante pentru copii si incepatori.
Desi exista si optiuni terestre, asemanatoare masinutelor cu telecomanda, adevaratele drone sunt acele quadcoptere cu patru sau sase elice, de regula, care se manevreaza cu ajutorul unei telecomenzi sau a telefonului mobil.
Cand vrei sa cumperi una, nu te lua doar dupa pareri despre cele mai bune drone, ci analizeaza ofertele de pe piata si in functie de caracteristicile lor, cele mai importante fiind cele de mai jos.
Tipuri: Se impart in patru mari categorii, si anume pentru incepatori, de tip hobby, profesionale sau de curse.
Optiunile pentru incepatori sunt caracterizate prin dimensiuni reduse si un pret accesibil, avand un timp autonom limitat la cateva minute (pana la 15) si acopera arii mici, de pana la 50 metri. Se conduc usor, neavand multe optiuni de control, si au durabilitate medie, rezistand la o cazatura sau doua. Desi nu e foarte comuna, camera foto/video poate fi echipata si pe astfel de modele. Se gasesc piese de inlocuit la preturi foarte bune, cand ceva se defecteaza.
Cele de tip hobby sunt drone, la preturi bune, ce rezista cazaturilor mai bine decat cele mentionate deja, si al caror pret atrage mare parte a cumparatorilor care doresc sa incerce sa produca videoclipuri. Avand in vedere prezenta camerelor si a controalelor mai amanuntite, se vor adresa celor cu oarecare experienta, putand prezenta autonomie mai mare si parcurgerea unor distante mai lungi.
Dronele profesionale sau semi-profesionale fac parte din categoria de pret superioara, pentru ele fiind necesara scoaterea din buzunar a cel putin 500 – 1000 de euro, in medie. Prezinta cel putin camera Full HD, pentru imagini de calitate superioara, si folosesc tracking GPS, putandu-se reintoarce singure la punctul de plecare, devenind mai usor de gasit cand se pierd, functie utila, avand in vedere investitia facuta.
Optiunile de curse sunt cele mai scumpe, in mod evident, fiind capabile sa prinda viteze de pana la 100 – 140 km pe ora. Aceste drone, la un pret bun, nu sunt disponibile cumparatorilor obisnuiti, in mod uzual (nu se prea gasesc in tara noastra), utilizandu-se in curse competitionale.
Bateria: Se gaseste in forme si capacitati diferite, fiind preferate variantele litiu-ion, care se degradeaza mai greu, in timp, pe masura ce sunt incarcate. Durata medie de autonomie este de 10 minute, aceasta fiind specifica articolelor de tip hobby si jucarie.
Optiunile semi-profesionale si cele tehnice vor avea o durata de functionare de cel putin 20 de minute. La ora actuala, cea mai “longeviva” drona este DJI Mavic 2, care rezista la pana la 31 de minute in aer.
Viteza: Depinde in functie de tipologia produsului, de cate accesorii foloseste si de cat de mari sunt motorul si bateria. In medie, astfel de drone, ieftine si bune, prezinta limitari de viteza care pot fi modificate, pentru ca, initital, utilizatorul sa nu isi piarda din vedere aparatul.
O valoare mediana atinsa de variantele din sfera medie a calitatii ating in jur de 50 km/h, existand si optiuni mai rapide, care vor costa mai mult. Indicat este sa pornesti de la o viteza mica, de 5 – 10 km/h, pentru a te obisnui cu controalele.
Raza de actiune: Porneste de la cativa metri si poate ajunge pana la 8 kilometri. O distanta mica este considerata pana la 50 metri, optiunile cu pana la 150 – 200 metri spatiu maxim de operare fiind cele de calitate medie.
Pentru imagini cu adevarat spectaculoase te poti indrepta spre variantele tehnice, care depasesc cu mult 2 – 3 km, cea mai buna drona profesionala ajungand sa mentina conexiunea cu radiocomanda si la 7 – 8 km.
Functii: In cazul dronelor semiprofesionale, profesionale, dar si pentru multe optiuni de tip hobby nu lipseste camera foto si/sau video, care ar trebui testata pentru a sti sigur ce calitate de imagine ti se pune la dispozitie.
Printre optiunile utile, care merita incercate, se afla senzorul de stabilizare la miscare, multiple viteze si setari de zbor, prezenta LED-urilor fiind necesara mai ales in conditii slabe de lumina.
Importanta este si capacitatea aparatului de a trimite imagini la sol, fie pe ecranul telecomenzii, fie prin conectarea la telefonul mobil prin intermediul unei aplicatii, functie de care dispune si mini drona IDrive. O camera de calitate standard ar trebui sa fie capabila sa fotografieze si sa filmeze HD (rezolutie 1920 x 1080p) la un framerate de 30 de frame-uri pe secunda.
Prezenta GPS-ului, a sistemului de urmarire a tintei din imagine sau senzorul de evitare a obstacolelor pot fi si ele de ajutor.
Branduri: Numele producator poate garanta calitatea aparatului, si pe piata de profil se remarca, in primul rand, companii precum DJI, Parrot, Yuneec si Autel Robotics, despre care alti cumparatori au de adus cuvinte pozitive.
In concluzie, iti poate fi mai usor acum sa alegi o drona potrivita stilului si necesitatilor tale, fiindu-ti mai usor sa treci prin descrierea acestora din magazinele online, acolo unde ofertele nu intarzie sa apara.
Intrebari frecvente
Ce trebuie sa stiu despre inregistrarea dronei?
Conform conditiilor legale din tara noastra, orice detinator care doreste sa isi foloseasca drona va trebui sa o inregistreze la AACR (Autoritatea Aeronautica Civila Romana), primind un certificat de identificare fara termen de valabilitate, asadar care nu trebuie reinnoit.
Acest aspect iti va scoate din buzunar 90 de euro, insa nu vor exista probleme atunci cand decizi sa filmezi. Dronele sub 500 de grame pot sa nu fie inregistrate, in timp ce pentru cele care depasesc aceasta greutate este necesara obtinerea certificatului aferent.
Datele necesare unei persoane fizice sunt copia dupa cartea de identitate si specificarea numelui operatorului aparatului, in cazul in care inregistrarea se face pe numele unei firme, fiind necesare datele acesteia si numele operatorilor autorizati.
Totodata, este necesara obtinerea avizului de filmare sau fotografiere aeriana eliberat de MApN, utilizatorul trebuind sa completeze si sa trimita o cerere tip insotita de documentele necesare.
Cat costa o drona?
Pretul difera foarte mult in functie de dotarile dorite si de brandul ales. Daca optiunile de tip jucarie nu vor depasi 200 – 500 de lei, in acest caz depinzand daca produsul zboara sau se manevreaza pe teren si daca include sau nu camera foto-video, pentru variantele mai ofertante in astfel de optiuni vei scoate din buzunar in jur de 1000 – 2000 de lei, in functie de brand, calitatea produsului si piata careia i se adreseaza.
Variantele semiprofesionale, precum drona Phantom 4 de la DJI, vei scoate din buzunar peste 7000 de lei. Optiunile profesionale pot fi chiar si mai costisitoare de atat, putand atinge si 9000 sau 10000 de lei.
Ce raza de actiune trebuie sa aiba o drona de distanta mare?
Daca optiunile de uz recreational au o limita de pana la 100 – 200 metri, variantele profesionale, capabile de zbor pe distante mari, pot ajunge sa cutreiere pentru pana la 8 km distanta de utilizator.
Cel mai bun exemplu in acest sens este modelul DJI Mavic 2 Zoom, care permite inregistrarea videoclipurilor in 4K, putand realiza si clipuri Hyperlapse. Totodata, este inzestrat cu o baterie rezistenta, cu 30 de minute de autonomie, si are un pret pe masura optiunilor oferite, care depaseste 1200 de dolari.
Dar se gasesc si variante care nu depasesc 5 km (DJI Matrice), optiunea Yuneec Typhoon H nedepasind 1.6 km.
Ce imi trebuie ca sa fac filmari cu drona?
In primul rand, iti este necesar un produs calitativ, capabil sa capteze imagini in miscare la rezolutia 1080p, pe piata gasindu-se astfel de optiuni atat in magazine offline, cat mai ales in cele online.
Pe langa “obiectul muncii”, ai nevoie de certificat de inregistrare drona, obtinut in urma unui proces care implica platirea unei taxe si completarea si trimiterea unor cereri catre AACR, urmate de trimiterea obiectului catre acelasi organ abilitat, pentru ca acestuia sa ii fie dat un numar de identificare si un cip. In vederea obtinerii autorizatiei de inregistrare video se va obtine un aviz eliberat de MApN in urma completarii si transmiterii unui formular gasit pe pagina web a Ministerului Transporturilor.
Cat costa o drona 4K?
In tara noastrsa, un produs de calitate, care este capabil de filmare la rezolutie 4K, va avea un pret destul de piperat, care trece de 5000 de lei. Cele mai apreciate si cunoscute, in randul pasionatilor de inregistrari aeriene profesionale, sunt ofertele brandului american DJI, care pune la dispozitie optiuni in variate culori, cu accesoriile aferente, fiind usor de stapanit si permitand captarea detaliilor, fara prea mare efort.
O alternativa este compania chinezeasca Yuneec, care produce drone profesionale, lucrand alaturi de Intel, care ofera tehnologia de captare a imaginii bazate pe urmarirea miscarilor din cadru.
Instructiuni de utilizare a dronei
Pentru a nu te trezi cu un produs nou prabusit sau distrus inca de la primul zbor, e important sa urmezi instructiunile clare prezentate in manualul dronei achizitionate. Dar, cum adesea se intampla in urma achizitionarii unui aparat distractiv, vei dori sa treci imediat la treaba. Ai, insa, in vedere, aceste sfaturi.
Verifica integritatea obiectului
Fii sigur ca ai primit un produs care functioneaza in parametri normali, avand grija sa faci ultimele asamblari, daca acestea sunt necesare (in special aripile si camera), uitandu-te pe manualul de instructiuni pentru a fi sigur ca ce ai in mana arata exact precum in schemele exemplificate.
Obisnuieste-te cu zborul
Alti pasionati recomanda petrecerea a cel putin 2-3 ore in simulatorul dronei, daca acesta exista, pentru a te obisnui cu modul in care se conduce gadgetul si pentru a invata comenzile.
La prima” decolare” nu te indeparta mai mult de 30 – 40 de metri, axandu-te mai mult pe aspectul practic, de control in aer, si mai putin pe cel al realizarii de fotografii sau videoclipuri. Important este sa poti manevra drona cu camera in conditii de vant sau chiar ploaie, si de a intelege modul in care aceasta se comporta sub incidenta curentilor de aer.
Testeaza functiile automate
Cel mai important este cel de intoarcere automata (return to home), avand grija sa setezi distante acceptabile, pentru ca, atunci cand bateria este pe sfarsite, aparatul sa poata intra in aceasta functie de “supravietuire” si sa se intoarca la tine. In mod contrar, il poti pierde sau se poate lovi de copaci, cladiri sau alte obstacole.
Sunt recomandate valori maxime de 100m inaltime si maximum 200m in plan orizontal, aceste cifre putand fi scazute in cazul unui dispozitiv mai mic, pentru a-l putea repera usor in zbor.
Alege locuri lipsite de impedimente la primele zboruri
Cele mai utile sunt parcarile sau spatiile deschise, unde nu exista copaci si cabluri in care obiectul s-ar putea prinde. Desi au senzori, dronele nu vor repera astfel de mici obstacole.
La decolare, foloseste-te de functia automata, daca aceasta exista, pentru a te asigura ca circuitele si acumulatorul functioneza in parametri normali si a evita un accident sau o explozie mai tarziu.