Ochelari VR – Opinii si Recenzii in 2021
Pentru achizitionarea unui sistem cu ochelari VR care sa se incadreze in buget si sa fie si util necesitatilor, sunt necesare cateva informatii privitoare la caracteristicile acestui tip de produs, iar in acest sens te poti ajuta de ghidul de pe aceasta pagina, precum si de cateva exemple apreciate de public, precum Sony Playstation VR, o optiune pentru consola PS4, care se foloseste pentru jocurile compatibile cu acest tip de produs, incluzand headsetul, perifericele si unitatea de procesare necesare pentru folosire, rezolutia imaginii fiind de 1920 x 1080p, greutatea fiind usor ridicata, de 650 de grame, pentru inventia care se tine pe cap. O optiune interesanta este si Samsung Gear VR R324.
Tabel comparativ
Folosindu-se de specificatii standard, punand in prim-plan siguranta si confortul ochilor, prin prisma unei rate de refresh a imaginii intre 90 si 120 Hz si a unui ecran mare, de 5.7 inch, produsul acesta va multumi pasionatii de console nipone gata de o noua experienta, nelipsindu-i accesoriile necesare pentru punerea in functiune.
Poate fi folosit doar impreuna cu o consola PlayStation 4, necesitand, asadar, investitii generoase intr-un sistem de gaming mobil, greutatea de 610 grame nefiind tocmai un punct forte.
Este o alegere nu tocmai ieftina, spre care se indreapta fanii consolelor care doresc sa experimenteze jocurile favorite in realitate virtuala, intr-un mod mai personal.
Detinatorii de telefoane mobile cu sistem de operare Android, in special modele de Samsung, pot investi intr-un model din acesta care ofera acces la o realitate virtuala numai buna de incercat, folosind un unghi larg de vizualizare, de 100 grade, si fiind comod spre purtare gratie captuselii moi si a curelelor reglabile, alaturi de focalizarea manuala a lentilelor.
Nu de putine ori a fost raportata incalzirea peste masura a telefonului introdus si folosit pe post de ecran si sistem de procesare, lucru ce poate fi cauzat de natura aplicatiei active.
Este o optiune high-end de dispozitiv de realitate virtuala pentru telefoane, provenit de la un brand cu experienta pe piata de tehnologie, motiv pentru care e indragita de romani.
Printre optiunile de marca de pe piata se afla acest model actualizat, caruia nu ii lipsesc controllere si casti, folosindu-se de senzori externi si interiori spre a conferi precizie miscarilor utilizatorului, activitatea fiind facilitata si de lipsa firelor in exces, punandu-se accentul pe comoditate dintr-o perspectiva fizica si oculara, pachetul continand toate accesoriile necesare.
Avand in vedere ca foloseste un design ergonomic, lipsit de cabluri si fire, si ca include tot ce are nevoie utilizatorul, costul de achizitie, desi justificat, este specific dispozitivelor de nivel inalt.
Punand in balanta caracteristicile produsului, nu este de mirare de ce acesta se adreseaza gamerilor pentru care eticheta de pret nu repezinta un criteriu esential de alegere.
Pareri despre cei mai buni ochelari VR
Pentru variate aplicatii ale ochelarilor VR, trebuie sa stii pe care sa ii alegi. De aceea, te invitam sa verifici cateva modele care se vand foarte bine pe piata de nisa autohtona, la ora actuala.
Ochelari VR PS4
Sony Playstation VR
Iata niste ochelari VR PS4 care vor bucura orice iubitor al consolei cu acelasi nume, deoarece ii vor permite acestuia sa descopere jocurile favorite intr-o noua lumina, mai personala. Pentru ca e o optiune care se ataseaza consolei compatibile, aceasta din urma va fi necesara si se va cumpara separat, evident, daca nu o detii deja.
Headset-ul acesta este mai greu, cantarind nu mai putin de 610 grame, avand fixare reglabila pe cap, cu captuseala, si, in ce priveste lentilele, pentru confortul ocular, rezolutia display-ului interior, de 5.7 inch, va fi standard, de 1920 x 1080p, campul de vizualizare fiind conform, de 100 de grade, rata de refresh fiind de 90 – 120 Hz, necauzand dureri de cap sau vertij. Iar in ce priveste jocurile exista varietate pe platforma.
Pentru “gasirea” utilizatorului si transportarea sa in jos, gadgetul se foloseste de giroscop si motion tracking. Pachetul include headsetul, unitatea de procesare, castile intraauriculare, cabluri de alimentare si conectivitate si manualul de utilizare.
Ochelari VR Samsung
Samsung Gear VR R324
Pasionatii de experiente noi, care isi permit sa renunte la cateva sute de euro si care detin un telefon Samsung S6 sau mai nou pot incerca un gadget de acest fel. Acest dispozitiv este insotit de un controller care face ca navigarea prin optiuni si aplicatii sa se faca mult mai usor, facand tot controlul mai simplu cu o singura mana.
Acesti ochelari VR Samsung au o captuseala bogata, menita a ajuta fata in timpul purtarii, unghiul de vizualizare fiind de 101 grade, potrivit pentru un utilizator obisnuit, iar miscarile capului sunt urmarite folosind un senzor giroscopic si un accelerometru. Se conecteaza la telefon folosind portul USB Tip C sau microUSB, fiind compatibil cu respectivele dispozitive Android.
Cantareste 345 grame, nefiind tocmai cel mai usor headset, dar nici cel mai greu. Totusi, este posibil ca telefonul tau sa se incalzeasca mai mult decat in mod uzual dupa cateva zeci de minute bune, dupa cum relateaza unii utilizatori, acest lucru putand fi atribuit aplicatiilor care consuma multe resurse.
Ochelari VR PC
HTC Vive Cosmos ELITE
Amatorii jocurilor pentru calculator au auzit, cu siguranta, de ochelari VR pentru PC, printre cele mai prestigioase companii in acest sens aflandu-se HTC Vive, care ofera si diferite jocuri odata cu produsele sale, daca ai noroc si prinzi o oferta. Aceasta noua generatie foloseste o interfata proprietara usor de navigat de utilizator, necesitand, totusi, un desktop pe masura, cu specificatii recente, pentru experiente bine definite.
Dimensiunea imaginii este usor redusa, de 3.4 inch, rezolutia fiind foarte buna, de 2880 x 1700p, asadar pixelii nu vor fi vizibili, indiferent de continut, unghiul de vizualizare fiind larg, de 110 grade, iar rata de refresh de 90 Hz este odihnitoare, pentru confortul ochilor. Senzorii externi si cei interni (giroscop, accelerometru, IPD) ofera o suprafata de pana la 15 metri patrati in care te poti desfasura cum doresti, avand la dispozitie doua controllere care nu folosesc fire, la fel cum nici headsetul nu se cableaza, dispunand de incarcator pentru statie si telecomenzi.
Din cutie nu vor lipsi toate perifericele necesare instalarii si intretinerii, articolul fiind creat pentru gameri, avand si casti incorporate, precum si captuseala comoda pentru fata. Costul poate fi considerat un inconvenient pentru unii doritori.
Oculus Rift HD + Oculus Touch
Printre cei mai buni ochelari VR din comert, inca de la lansare, se afla modelul Oculus Rift, deoarece dispune de un cost de achizitie relativ accesibil, comparativ cu multe alte gadgeturi high-end pentru calculator, desi, in ce priveste jocurile compatibile, s-ar mai putea face imbunatatiri.
Controalele Touch se folosesc usor, dispunand de niste butoane si un joystick, miscarile fiind naturale, desi iti ia putin sa te obisnuiesti cu ele. Pentru definirea miscarilor tale, in cutie gasesti doi senzori IR LED (cu infrarosu) care marcheaza activitatea la 360 de grade. Nu lipsesc castile care ajuta la imersiune, si nici microfonul incorporat.
Desi are o rezolutie de 2160 x 1200p, si o rata de refresh de 90 Hz, ochiul poate suferi, obosind mai repede, cel putin la inceput, iar calitatea video va avea, si ea, de suferit, putandu-se observa pixelii, mai ales daca nici propria placa video nu te ajuta sa mentii un continut stabil, de minimum 60 de cadre pe secunda.
Ochelari VR smartphone
E-Boda Avatar VR 2
Iata niste ochelari VR, la pret bun, pentru a putea incerca experienta aceasta de realitate virtuala fara a-ti face portofelul sa planga. Avand in vedere ca e o optiune simpla, pentru smartphone, nu vei avea nevoie de niciun fel de accesorii, ci doar de headsetul propriu-zis. Acesta are curele reglabile si lentile pe care le poti ajuta pentru a vedea foarte bine continutul de pe telefon.
Vei introduce, evident, smartphone-ul in respectivul orificiu, pentru a-l transforma in ecranul tau. Produsul este compatibil cu sisteme de operare Android si iOS, necesitand un display intre 4.7 si 6 inch. Asadar, o tableta mai mare nu va incapea in respectivul sistem. In plus, te poate deranja ca spatele telefonului va fi lipit spre a fi stabil, asa ca iti poti deteriora, in timp, carcasa.
Exista un burete in partea care intra in contact cu fata, acesta ajutand la mentinerea confortului utilizatorului, desi in zona nasului acesta nu va excela. Nu te astepta la minuni din partea sa, insa pentru un incepator intr-ale realitatii virtuale sau pentru un copil va fi o experienta inedita si interesanta.
Oculus Go
Dupa succesul avut cu originalul Oculus Rift, brandul consacrat revine pe piata cu o varianta mobila, care nu are nevoie de conectivitate la PC sau un ecran aditional. In interiorul headsetului se afla un ecran generos cu rezolutia 2560 x 1440p, care faciliteaza observarea detaliilor fara nesuferitii pixeli mari, campul de vizualizare standard, de 100 de grade, fiind relaxant pentru ochi.
Foloseste un giroscop, accelerometru si motion tracking pentru a pune in practica miscarile-comanda date de tine in realitate, si foloseste o telecomanda wireless pentru aplicatii si jocuri. In setul de casca se afla cele doua casti incorporate ce vor ajuta la o imersiune concentrata, iar sunetul este spatial, calitativ.
Casca este usoara si se muleaza pe fata, nelipsindu-i captuseala din spuma care ajuta la confort, chingile ajustabile contribuind la o fixare personala satisfacatoare pe cap. Merita mentionat ca dispozitivul a fost creat pentru a viziona continut, aplicatiile sale incluzand mai multe tipuri de experiente, necesitand descarcarea unui app pe telefonul mobil, in prima instanta.
Allview Visual VR3
Cei care doresc sa incerce niste ochelari de realitate virtuala pentru telefonul mobil, dar nu sunt siguri ca aceasta tehnologie merita banii, isi pot indrepta atentia spre aceasta versiune accesibila ca pret, care poate arata lucrurile de baza. Se folosesc senzorii telefonului pentru a controla meniul cu ajutorul miscarilor capului, fara a folosi butoane.
In interiorul sau incap smartphone-uri de la 4 inch la 6 inch, giroscopul fiind necesar, sistemul de operare compatibil fiind Android. Pentru confortul ochilor si ai fetei, pe interior se gaseste o captuseala din spuma, care amortizeaza disconfortul resimtit la purtare indelungata.
Cu ajutorul sau poti incerca jocuri sau viziona continut intr-un mod confortabil si personal, desi nu toate telefoanele folosite vor avea acelasi succes, pentru unele fiind necesara ajustarea lentilelor, dupa cum relateaza unii cumparatori. Greutatea articolului este de 263 de grame, ceea ce inseamna ca nu va fi prea deranjant la purtare, campul vizual fiind standard, de 102 grade.
Ochelari VR de gaming
HTC Vive Pro Full Kit
Pentru un adevarat pasionat al jocuriloor, niste ochelari VR pentru PC trebuie macar incercati, iar aceasta optiune high-end pune la dispozitie toate accesoriile de care ar fi nevoie vreodata. Bineinteles, avand in vedere ca este un gadget lansat pe piata de curand, si specificatiile calculatorului la care se ataseaza ar trebui sa fie recente.
Lentilele pot fi ajustate pentru a ajuta la confortul ocular, cureaua de fixare fiind si ea ajustabila, la fel ca si castile, care nu lipsesc, spre a intregi efectul multimedia. Ecranul dual AMOLED ce reda culori vibrante este de 3.5 inch, avand o rezolutie de 2880 x 1600p, rata de refresh fiind medie, de 90 Hz, astfel incat ochii sa nu oboseasca sau sa produca reactii fizice negative.
Pentru a inregistra orice miscare, se foloseste de senzor de proximitate, accelerometru, giroscop, motion tracking si IPD, conectarea la PC facandu-se wireless, prin Bluetooth. Durata de functionare la o incarcare este de 6 ore.
Oculus Quest
De la niste ochelari VR de gaming vei dori sa obtii toate experientele posibile, iar un set de baza e format din casca si controllere. Acest modul fara fir este o versiune de sine statatoare, care nu are nevoie de PC sau alt dispozitiv pentru a functiona, incluzand doua controllere ergonomice si intuitive. Dar vei avea acces doar la libraria de jocuri si aplicatii Oculus Quest. Pentru a te conecta la libraria Steam, va trebui, totusi, sa conectezi dispozitivul la calculator.
Poate fi folosit si pentru proiecte de dezvoltare, nu doar gaming pe drum, dar va fi mai putin utilizat in acest sens. Rezolutia imaginii este foarte buna, insumand 1440 x 1600p, unghiul de vizualizare fiind de 110 grade, rata de refresh de 72 Hz fiind criterii ce desemneaza o aplicatie odihnitoare pentru ochi.
In pachet se gasesc telecomenzile, casca si un cablu de incarcare, senzorii din interior avand grija sa iti traduca miscarile in software. Optiunea aceasta are 64 GB spatiu, pentru jocurile pe care le downloadezi direct din aplicatie, multe din ele necesitand cumparare, din pacate.
Ochelari VR Box
Star VR Box 3D LP-VR012
Brandul de ochelari VR Box ofera doritorilor o experienta noua de gaming si control pentru smartphone, fiind compatibil cu telefoanele ale caror dimensiune se situeaza intre 3.5 si 6 inch, permitand, astfel, utilizatorului, sa vizualizeze clipuri si sa consume media sau sa exploreze noi aplicatii direct de pe fotoliul de acasa.
Necesita instalarea unei aplicatii cu acelasi nume (VR Box) pe telefonul cu Android sau iOS pentru a functiona, dupa care smartphone-ul poate fi introdus in locasul special. Este necesar ca telefonul sa aiba giroscop, pentru a explora mai multe aplicatii. Pentru confortul ochilor si o vizibilitate clara, se pot ajusta lentilele.
Cu niste ochelari VR, ieftini si buni, precum acestia, curiosii isi pot satisface dorinta de a explora realitatea virtuala mobila. Este evident ca vor fi atractivi copiilor si celor care nu au mai avut experiente cu astfel de gadgeturi, in timp, majoritatea celor care incearca produsul, putandu-se plictisi de el, asa cum se intampla, de regula, cu astfel de gadgeturi pentru telefon.
Ghid de cumparare
Pentru ca tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani si ofertele in materie de entertainment s-au diversificat si mai mult, acum, pe langa telefonul mobil, consola sau PC, iti mai poti lua si niste ochelari VR care sa iti ofere o experienta inedita dupa standardele actuale, unde iti pui casca pe cap si patrunzi direct in mijlocul actiunii. Sunt vazuti, mai degraba, drept o jucarie pentru timpul liber, desi pot indeplini si roluri mai importante. Iata ce trebuie sa stii despre ei inainte de a cumpara o pereche.
Tipuri: O prima deosebire consta in existenta modelelor care necesita un telefon mobil pentru a functiona, cele de sine statatoare, cele pentru conectare la PC si cele pentru console.
Produsele pentru telefoane mobile pornesc de la preturi derizorii, in special cand apartin unor branduri chinezesti, existand chiar si variante de ochelari VR, ieftini si buni, din carton, precum Google Cardboard. Necesita un telefon pe care il introduci intre doua platforme, pe interior existand si lentile speciale prin care vei privi (se mai numeste si VR box). Sunt cei mai putin costisitori, avand preturi de pana la 100 de lei.
Versiunile pentru telefoane mobile mai costisitoare, ce pot ajunge si la peste 100 de euro, sunt din plastic si vor avea o durabilitate mai mare, locul in care se pozitioneaza smartphone-ul fiind mai securizat. Vor fi, de multe ori, cele mai populare, deoarece ofera utilizatorului o experienta suficient de diferita fata de ce a mai intalnit cand vine vorba despre gadgeturi, la un pret rezonabil. Exemple sunt de la Allview, E-Boda, VRBox sau Samsung si Noon.
Ochelarii cu display propriu reprezinta o solutie de mijloc, care nu necesita alte dispozitive pentru a functiona, fiind dotati cu ecran si sistem de procesare propriu, printre acestia aflandu-se Oculus Go.
In cazul ochelarilor pentru PC costurile vor creste considerabil, aceste dispozitive fiind insotite, de multe ori, de tot felul de periferice precum fire si transformatoare, senzori sau manete de control. Acestea sunt gadgeturile high-end, din care fac parte si ochelari VR pentru PS4, costurile pornind, in majoritatea cazurilor, de la 400 de euro, si putand creste considerabil pana la 2000 de euro sau chiar mai mult.
Aici vor exista functii specifice, precum rezolutia programabila, latenta, head tracking sau interactiunea cu mediul inconjurator prin intermediul controllerelor, calitati esentiale unei imersiuni complete. Printre cele mai bune exemple se afla cele de la HTC Vive sau Oculus.
Compatibilitate: Pentru ofertele de ochelari VR, la preturi bune, solutia vor fi telefoanele mobile, in timp ce versiunile costisitoare sunt, de regula, folosite doar pe PC sau consola PlayStation 4.
Iti va fi util sa stii ca nu doar cei mai scumpi ochelari iti sunt suficienti, acestia trebuind “imperechiati” cu hardware compatibil, capabil de performante similare.
Asadar, in cazul celor compatibile cu telefoanele mobile, este esential sa te uiti dupa ce sistem de operare (Android, iOS) si model de smartphone se potrivesc, altfel, te vei alege cu un produs pe care nu il poti folosi, in special cand telefonul tau este mai vechi sau dimensiunile nu se potrivesc.
Si in cazul ochelarilor VR pentru PC este important sa citesti informatiile din descrierea sau de pe ambalajul ori pagina web a gadgetului, pentru a nu descoperi ca ale tale componente nu sunt actualizate suficient. Printre criteriile pe care merita sa le ai in vedere se afla modelul procesorului, al placii video si cantitatea si tipul memoriei RAM.
Pentru consola lucrurile sunt mai usoare, deoarece singurul model consacrat de ochelari VR, la un pret bun, este pentru PlayStation 4.
Confort: Include informatii referitoare la dimensiuni si greutatea headset-ului, care este partea centrala, ce nu lipseste niciunui model de ochelari VR.
Pentru ca greutatea se afla in partea frontala, in zona ochilor, va fi ideal un model echilibrat, usoare fiind considerate cele ce nu depasesc 300 de grame, in timp ce versiunile mai grele de 400 de grame pot fi deja inconfortabile.
Alte lucruri ce merita mentionate sunt captuseala ochelarilor si, eventual, sistemul de racire.
Accesorii: Exista modele care nu prezinta accesorii singulare necesare jocului ori aplicatiilor, dar si variante care necesita tot felul de cabluri, transformatoare si alte periferice. Printre acestea se afla boxele incorporate, controllerele, trackerele de miscare sau microfonul.
Costul este influentat si de prezenta sau absenta acestora din pachet, atunci cand vorbim despre ochelari VR pentru PC. Poti face mici economii cand cumperi un pachet cu toate lucrurile necesare montarii si folosirii imediate ale gadgetului caci, cand achizitionezi pe bucati, fiecare piesa va costa mai mult.
Imersiune: Este data de diferiti factori pe care ii poti gasi in descrierea produsului, printre acestia aflandu-se precizia detectarii pozitiei (head tracking si motion tracking), care duce la reactionarea device-ului la miscarile tale, putand consta in senzori interni (ex. giroscop, camera frontala) sau externi, pe care trebuie sa ii agati pe perete sau tavan. Miscarea mainilor va fi determinata de telecomenzi, daca acestea sunt necesare (se gasesc pe cei mai buni ochelari VR pentru PC sau consola).
Unele modele vor permite recunoasterea miscarii la 360 de grade (3DoF) in timp ce altele sunt si mai specializate de atat, notand cand esti in stanga sau dreapta, sus sau jos (6DoF).
Campul vizual difera de la un articol la altul, cel ideal fiind de 200 de grade. Totusi, majoritatea dispozitivelor vor avea in descriere 100 de grade, ceea ce este suficient pentru a te obisnui cu ochii.
Pentru imersiune completa, sunt necesare castile incorporate, iar, cand joci cu prietenii, va fi util si un microfon. In cazul modelelor pentru telefon lipsesc cu desavarsire.
Rata de refresh este cea care da senzatia de vertij, daca e prea scazuta, cea standard cu care ochiul e multumit fiind de 60 Hz. Pot exista gadgeturi cu o rata intre 30 si 120 Hz.
Rezolutia va determina daca imaginile sunt clare si realiste sau facute din pixeli. Standardul e de 1920 x 1080p, pentru optiunile de smartphone depinzand de specificatiile acestuia.
Branduri: Printre cele mai apreciate nume de pe aceasta nisa de piata gasesti Oculus, HTC Vive, Samsung sau Sony, dar noi nume accesibile, cu specificatii reduse, incep sa apara, printre ele aflandu-se Allview, Noon sau E-Boda.
In cele din urma, tu vei sti mai bine ce doresti de la aparatul pe care il vei cumpara dar, pentru a te asigura ca nu faci o greseala, citeste si cateva pareri despre cei mai buni ochelari VR, inainte de a da comanda de gadgetul care ti-a luat ochii pe portalul de cumparaturi preferat.
Intrebari frecvente
Cand a aparut tehnologia VR?
Tehnologia VR sau virtual reality a fost inventata tocmai in 1957 de americanul Morton Heilig, acesta construind un dispozitiv numit Sensorama. Totusi, in 1961 a aparut primul dispozitiv montat pe cap care indeplinea un rol asemanator, iar in 1966 a fost dezvoltat primul simulator de zbor.
Istoria moderna a realitatii virtuale incepe in 2010, cand prototipul oculus Rift a fost facut public, un an mai tarziu aparand si proiectul HTC Vive al celor de la Steam si HTC.
Pentru ce sunt mai des utilizati ochelarii VR?
In sens comercial, ochelarii VR sunt folositi pentru jocuri si experiente de explorare posibile gratie aplicatiilor gasite pe platformele de gaming sau in magazinele virtuale de aplicatii, insa profesionistii le pot folosi pentru creatie, avand in vedere ca exista si programe care permit sculptarea, desenarea sau producerea de continut audio-vizual.
Ce aplicatii mai are tehnologia VR?
Aceasta tehnologie poate fi folosita si in ramura business pentru training, vanzari, constructii ori vizualizare de date, si in sanatate si medicina, pentru diagnostic sau simulare si antrenament, ori in aviatie si armata.
Ce poti face cu ochelarii VR
Daca te-ai gandit sa cumperi un kit VR pentru calculator, consola sau telefonul mobil, ai in vedere si ce poti face cu ajutorul sau, indiferent de cati bani dai pe el. Este evident ca optiunile cu conectare la PC sau consola vor fi mai costisitoare decat cele pentru telefon, cu mici exceptii, asa ca e util sa stii ce pot face cu un astfel de accesoriu.
In majoritatea cazurilor vei avea acces la unele aplicatii si jocuri care vor depinde, se pare, de platforma aleasa.
Astfel, variantele pentru telefoanele mobile implica folosirea dispozitivului drept ecran si forta de procesare, asa ca si grafica va fi diferita, si optiunile incercate reduse. Printre ele se afla, totusi, jocuri precum Minecraft, Land’s End, Star Wars, Keep Talking and Nobody Explodes sau aplicatii precum YouTube si Google Expeditions.
In cazul optiunilor pentru PC sau console, pot exista jocuri mai cunoscute, precum Batman: Arkham VR, Elite: Dangerous, Half Life: Alyx sau Job Simulator, dar se gasesc si aplicatii creative, care au inceput deja sa schimbe modul in care vad artistii aceste dispozitive, caci pot sculpta tridimensional, pot desena sau proiecta lucruri. Printre aplicatiile care incurajeaza acest lucru se afla Google Tilt Brush, Gravity Sketch, Oculus Medium sau Facebook Quill.