Inainte sa te apuci de pictura pe numere, iti pot fi de folos cateva informatii care sa iti faca viata mai usoara atunci cand iti dezvolti acest hobby, si de aceea suntem aici, sa te ajutam sa inveti cum sa colorezi in cativa pasi simpli si siguri.
Credeai ca pictura pe numere este doar o activitate in care urmaresti fiecare numar si fiecare culoare? Exista unele tehnici sau sfaturi de care te poti ajuta pentru a obtine rezultate bune in timp record, si pentru ca tabloul sa poata fi, cu mandrie, agatat in camera in care doresti dupa ce il termini. Pentru a deveni cel mai bun artist si a te bucura de o activitate creativa, te invitam sa citesti randurile urmatoare.
Ce sa cumperi
Pentru a-ti fi mai usor sa incepi cu astfel de tablouri, iti sunt puse la dispozitie in magazinele online kituri pentru pictura pe numere care includ si piesele de inramat, si pensulele si culorile necesare. In acest mod, nu iti mai este necesar decat un pahar cu apa, in care sa cureti pensulele, si, eventual, niste servetele textile sau din hartie vor ajuta in vederea curatarii perilor.
Pe masura ce vei avansa si vei realiza cateva astfel de proiecte, iti poti dezvolta o colectie de pensule de dimensiuni diferite, care sa te ajute sa umpli mai usor diferite forme, dar, pentru inceput, sunt suficiente trei, pe care le poti gasi, adesea, in pachetele gata de cumparat, cum am mentionat deja.
Igiena spatiului de lucru
Pentru a avea o experienta mai placuta, iti sugeram sa gasesti un loc luminos, in dreptul unui geam, pentru a-ti fi mai usor sa vezi detaliile, si unde ai la dispozitie un scaun sau fotoliu confortabil, pentru a nu aparea, pe parcurs, dureri la nivelul spatelui sau gatului. In plus, iti recomandam sa faci scurte pauze periodice si sa iti modifici pozitia, pentru a nu amorti.
O masa suficient de mare pentru tablou si elementele inconjuratoare, precum vopseluri si pensule, este indicata, doar daca exista obiecte in jur, pe care doresti sa le protejezi de eventuale pete sau murdarie, iti recomandam sa le muti de pe masa atunci cand lucrezi si sa o acoperi cu ziare, daca este din materiale ce se pot impregna repede.
Foloseste telefonul pentru a imortaliza imaginea initiala
Acest pas te va ajuta, mai tarziu, sa observi eventuale zone foarte mici, pe care iti poate fi greu sa le distingi cu ochiul liber, care necesita aplicarea unei anumite nuante. In pachet poate exista o astfel de imagine, dar se poate intampla sa o pierzi sau sa nu mai stii unde ai pus-o, sa o arunci sau sa o murdaresti, din greseala.
Exista momente in care te trezesti in impas deoarece pe tablou nu gasesti sau nu distingi foarte bine un numar, ori ai gresit si ai vopsit pe deasupra o zona care trebuia sa aiba o alta nuanta. Folosindu-te de poza de pe telefon poti mari o zona pentru a vedea micile detalii mai bine, fara a avea nevoie de o lupa, de exemplu.
Tine la indemana un pahar cu apa si o carpa
Acestea doua te vor ajuta sa schimbi, fara probleme, nuanta cu care lucrezi, spaland de fiecare data pensula si uscand-o usor de servet, pentru ca aceasta sa nu ramana imbibata cu apa si sa dilueze sau sa modifice fluiditatea vopselei. Astfel, fiecare culoare va fi la fel de usor de modelat si folosit si in cele mai mici cotloane.
Cand sa intinzi tabloul pe rama
Fie ca te afli la prima pictura sau esti deja expert, iti va fi mai usor sa intinzi panza inainte de a o colora, daca folosesti panze si nu hartie sau alte platforme. Din fericire, gasesti tot felul de kituri in care se include si aceasta portiune pe care trebuie doar sa o asamblezi.
Vei pune pe masa toate elementele si vei fixa panza pe rama dupa ce o calci cu fierul, astfel incat sa nu aiba cute si indoituri, adaugand un pahar cu apa si servetele alaturi.
Foloseste vopselurile pe rand
Cand colorezi pe numere este cel mai bine sa folosesti fiecare nuanta pe rand, adica sa colorezi toate portiunile cu un anumit numar, dupa care sa te indrepti spre un altul. In acest mod, vopselurile nu se vor usca deoarece le pui capacelul dupa ce ai terminat cu ele. Si e mai usor sa pastrezi si pensula in conditie buna, caci nu o vei spala la fel de des.
Cand folosesti mai multe nuante in acelasi timp, vei pierde mai mult timp curatind pensula si schimband culoarea, si vei avea deschise mai multe mini-recipiente, asa ca aerul poate duce la uscarea vopselei.
Incepe cu fundalul
In general, pe fundal vei avea portiuni mai mari de colorat, asa ca poti scapa de acestea, mai intai, daca doresti. In plus, vei vedea cu ce ramai dupa aceea, pe masura ce te indrepti spre centrul tabloului avand de furca mai mult cu detalii, de multe ori.
Porneste de sus
Un alt loc de unde poti incepe cu colorarea este din susul paginii. Astfel, nu vei sterge, din greseala, cu cantul mainii, si nu vei trage culoarea deja pusa, dar neuscata, si pe zone unde nu ar trebui sa fie.
Alege nuantele intunecate intai
Prin folosirea unei astfel de tehnici vei intelege mai bine care este compozitia cromatica a lucrarii si efectele secventiale ale culorilor. In plus, eventualele greseli pot fi rectificate mai usor cand adaugi, deasupra, putin pigment mai inchis. In schimb, cand gresesti cu o nuanta inchisa peste una luminoasa, iti poate fi mult mai dificil sa o corectezi.
Ai grija de pensule
Daca doresti sa te folosesti de alte alte pensule mult timp de acum incolo, ar trebui sa inveti sa ai grija de ele. In primul rand, si pentru sanatatea perisorilor, si pentru a mentine vopseaua, foloseste doar varful pentru a imbiba cu pigment, astfel incat sa ai mai multa precizie atunci cand il asezi pe foaie. In al doilea rand, cand ai terminat cu o culoare, spala bine pensula si sterge-o cu un servet de panza sau textil, pentru a elimina apa si a readuce varful la forma “din fabrica”, astfel incat perisorii sa nu se degradeze si mai mult.