Hobby Creativ
  • Atlas geografic
    • Cum se interpreteaza cele 11 tipuri de harti
  • 10 momente cheie in istoria cartografiei
  • Top 8 cartografi faimosi

Hobby Creativ

Hobby Creativ

  • Atlas geografic
    • Cum se interpreteaza cele 11 tipuri de harti
  • 10 momente cheie in istoria cartografiei
  • Top 8 cartografi faimosi

Cum se interpreteaza cele 11 tipuri de harti

by Echipa HobbyCreativ Am modificat articolul ultima data pe: 07.03.21
Am modificat articolul ultima data pe: 07.03.21

 

Ai pus recent mana pe un atlas profesional si te-ai mirat vazand tot felul de harti care mai de care mai interesante si diferite, cu informatii speciale sau ilustratii care ti se par ciudate? Afla ca exista numeroase tipuri de harti care se folosesc in intreaga lume, punand la dispozitia doritorilor informatii diferite, si invata sa le citesti si tu din aceste randuri. 

 

In general, hartile pot fi impartite in cele tematice si de referinta, care vor avea intrebuintari diferite si vor prezenta informatii distincte, utile unei sau altei categorii de oameni. Iata cateva informatii esentiale referitoare la ce gasesti in comert si cum poti citi fiecare tip de ilustratie. 

Hartile tematice sunt cele care arata informatii apartinatoare unei anumite teme pe o zona geografica. Exista sub forma optiunilor de resurse, economie sau cu informatii meteo specifice. 

Hartile de referinta sunt cele care arata locatia unor limite geografice, a caracteristicilor fizice ale Pamantului ori caracteristici culturale (drumuri, orase, etc.). Drept exemple, avem harti fizice, politice, de drumuri, topografice sau cu fusuri orare. 

 

Hartile politice

Sunt printre cele mai des intrebuintate in orice stat, gasindu-se chiar si in salile de clasa. Arata limitele geografice si modul de organizare teritoriala a unor parti ale lumii, prezentand si drumurile principale, orase sau repere geografice acvatice (mare, ocean, rauri). Sunt primele cu care intra in contact copiii, deoarece sunt mai usor de inteles, si mai simple, punand bazele unei culturi generale bogate. Pot prezenta tari, continente sau intregul glob pamantesc. 

Harti cu rezultate electorale

Sunt importante pentru aspectul politic, fiind specifice fiecarei tari, mai rar gasindu-se reprezentari ale unui intreg continent sau factiuni politice internationale (precum in Uniunea Europeana, unde aceleasi organizatii de partide politice pot exista in multiple state). Ele sunt impartite pe regiuni sau in modul de administrare teritoriala specifica tarii respective, alocand culori partidelor politice care participa la alegeri, pe care le pozitioneaza in functie de cei care au castigat respectiva sesiune electorala. 

 

Harti fizice

Arata trasaturile peisagistice asa cum apar ele pe Glob, incluzand topografie, exprimata prin culori mai inchise cu cat mai inalta este forma de relief. Se foloseste, de regula, o gama de la verde la maro si pana la gri, pentru a se identifica altitudinea. Raurile, lacurile, marile si oceanele sau alte forme de apa sunt reprezentate prin albastru, de la deschis (de mica adancime) la inchis, in functie de cat de afundate sunt. 

Vor aparea si cele mai importante limite politice, precum granite, care au rol utilitar. 

 

Harti de circulatie

Se gasesc si online, si in format fizic. Gratie dezvoltarilor tehnologice, acuratetea lor este din ce in ce mai buna, fiind intrebuintate si sub forma de ghid GPS, Google Maps fiind cel mai popular si bine optimizat sistem de “mapare” de la ora actuala. In acest caz, din imagini vei vedea care sunt caile de acces rutiere, incluzand si caile feroviare, avand scopul de a ajuta utilizatorul sa ajunga cat mai repede din punctul A in punctul B, pe jos, cu masina, camionul, microbuzul sau in alta forma de transport terestru. 

 

Harti topografice

In multe atlasuri geografice vei vedea acele imagini cu un aspect curios cu gradiente de culoare, relief liniat si linii de contur care arata altitudinea la anumite intervale de distanta. Acest tip de ilustratie este folosit, in special, de vanatori, schiori, excursionisti si pasionatii de aer liber care calatoresc des. Vor fi unelte de ajutor si in industria constructoare, arhitectura, geologie, inginerie, peisagistica sau biologie ori armata. 

Arata si informatii specifice naturii, precum izvoare, rauri, lacuri ale caror locatii sunt determinate de topografie. Pe o astfel de harta se gasesc si informatii culturale importante precum drumuri principale sau cladiri de importanta. 

Harti cu fusuri orare

Fusul orar reprezinta diferitele regiuni ale lumii unde oamenii isi seteaza ceasurile la o anumita ora care sa precizeze acelasi moment al zilei. Exista 24 de fusuri orare care desemneaza mijlocul zilei drept ora 12. Acest tip de sincronizare ajuta la echilibrarea rutelor de navigatie, comerciale sau sociale. Exista ilustratii in care pot fi observate diferentele de fus orar de-a lungul globului, pentru ca orice persoana sa afle imediat cat este ora intr-o tara indepartata, de exemplu. Sunt usor de citit, fiind reprezentate prin benzi verticale. 

 

Harti geologice

Se folosesc pentru diferite tipuri de lucru, de la constructii si pana la minerit sau determinarea pericolelor naturale, precum vulcani, inundatii sau avalanse. 

O harta geologica arata tipurile de roci si sedimente dintr-o anumita arie, reprezentandu-le prin culori diferite si legende unde acestea sunt descrise spre a fi identificate mai usor. Totusi, nu reprezinta cele mai actualizate date, putand fi reactualizate pe masura ce noi informatii referitoare la topografie sunt obtinute. In general, o harta geologica este insotita de o sectiune transversala care ilustreaza ce ar trebui sa se afle intr-o falie monitorizata. 

 

Harti meteo

Sunt vazute zilnic la televizor, in cadrul calupurilor de stiri pe aceasta tema, dar exista si in format virtual sau fizic, static sau cu estimari in timp real. Ele pot prezice temperaturi, precipitatii (tipuri, cantitati, sanse, etc.), starea vantului sau acumulari de zapada si alte aspecte similare, in urma analizelor specifice. 

Sunt actualizate la intervale regulate pentru a se comunica informatii reale, fiind consultate cel mai frecvent. Se gasesc si variante cu statistici istorice, precum si versiuni care delimiteaza climatul continentelor si tipurile de precipitatii sau schimbari de temperaturi asteptate, de exemplu. 

 

Harti economice

Arata variatii in ce priveste aspectele economice, precum media salariului raportat la zone administrative. Veniturile economice tind sa varieze in functie de aspecte geografice deoarece in zonele urbane vor fi, de regula, salarii mai mari decat in zonele rurale, asa cum si numarul de locuitori va fi mai mare la orase decat la sate. 

Harti demografice

Prezinta date referitoare la sezarile umane si la numarul de locuitori, ratele natalitatii si mortalitatii, marcate cu diferite nuante. Sunt importante in conjunctie cu cele de ordin economic, pentru ca faciliteaza calcularea statisticilor si a trendurilor de migratie umana, printre altele. 

 

Harti de resurse

Acestea sunt pur tematice, fiind responsabile cu ilustrarea distributiei geografice a resurselor naturale. Pot arata tari cu cele mai mari mine de aur, diamante sau campuri de petrol, de exemplu, ajutand la explorarea oportunitatilor economice si financiare. 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Cateva tipuri de harti si la ce sunt utile

 

Atunci cand avem nevoie de o harta, trebuie sa stim exact ce ne intereseaza, pentru a gasi varianta potrivita din care sa ne luam informatiile. In principal exista doua mari categorii – de referinta (politice, fizice, rutiere, topografice, de fus orar, geologice etc.) si tematice (meteo, de venit, de resurse s.a.m.d.).

 

Cand spunem “harta” ne gandim de regula la o reprezentare a tarilor din lume sau la o delimitare a fiecarui stat in parte. Aceste elemente pot fi insa mult mai complexe si pot furniza o multime de date, depinde de ce anume te intereseaza. Nu exista o harta care sa cuprinda absolut tot, deoarece nu ai mai intelege nimic din ea, ci exista mai multe tipuri de articole de acest fel. 

In mare, aceste reprezentari sunt impartite in doua mari categorii – de referinta si tematice. Fiecare insa poate fi de mult mai multe tipuri, iar despre cele mai comune iti vom vorbi in cele ce urmeaza:

 

Hartile de referinta

In acest caz e vorba de prezentarea unor limite geografice, a unor caracteristici fizice a Pamantului sau culturale. Cel mai frecvent te vei intalni cu urmatoarele modele de harti:

 

Politice – sunt cele mai raspandite produse de acest fel si primele cu care intra in contact elevii, deoarece sunt afisate pe pereti in salile de curs, in case sau in alte locuri. Ele aduc la cunostinta limitele geografice care exista intre continente, tari, orase, judete sau alte forme de organizare, dar pot afisa si drumurile, muntii, apele etc.

Aceste tipuri de harti vin in ajutorul oamenilor care vor sa inteleaga mai simplu geografia lumii, unde anume se afla pozitionate anumite locuri sau cat de departe se afla de un punct specific. Ele pot fi tiparite pe hartie sau prezentate in format digital si pot fi mai sumare sau mai detaliate. 

Aceste variante pot fi folosite si pentru a arata rezultatele unor alegeri in timp real, insa, dupa ce scrutinul s-a incheiat, ele devin de tematice si au semnificatie istorica. 

Fizice – in acest caz vorbim de harti pe care sunt afisate caracteristicile peisajului natural al Pamantului. Aici se folosesc culori pentru a prezenta diverse forme de relief, si fiecare nuanta in parte e explicata la legenda. 

De cele mai multe ori, apele sunt marcate cu albastru, iar cu cat aceasta culoare e mai intensa, cu atat ele sunt mai adanci, muntii cu maro, iar o nuanta mai inchisa inseamna inaltimi mai mari, campiile cu verde, altitudinile mai semnificative fiind colorate in verde mai inchis si asa mai departe. 

Rutiere – sunt hartile pe care le folosesti atunci cand vrei sa ajungi dintr-un punct in altul in timp ce te afli la volan, intr-un mijloc de transport in comun, cand mergi cu bicicleta sau pe jos etc. Ele ofera indicatii de calatorie. Mult mai utile decat cele in format clasic sunt cele digitale, deoarece sunt mai detaliate si pot fi utilizate prin intermediul gadgeturilor.

La inceput, hartile rutiere digitale erau realizate cu ajutorul oamenilor care se deplasau in diverse puncte. Astazi insa, avem variante furnizate de Google Earth care ne permit inclusiv sa vizualizam strazile sau sa vedem imagini din satelit.

Topografice – aceste variante sunt ceva mai dificil de realizat si de inteles, deoarece sunt o reprezentare grafica a unei suprafete, iar in crearea lor se tine cont de forma curba a pamantului. Ele au arata elemente de planimetrie si relief, la modul general sau in detaliu, in functie de cum e necesar. 

 

Pot fi facute la o scara mai mica sau mai mare, astfel incat sa poti calcula in mod real ce dimensiuni, inaltimi au diverse forme de relief. Sunt de mare ajutor vanatorilor, celor care merg la schi, excursionistilor si tuturor celor interesati de cum arata relieful in anumite zone. 

De fus orar – dupa cum bine stii, nu peste tot este aceeasi ora. Pamantul se invarte in jurul soarelui, iar asta face ca in unele tari oamenii sa doarma, in altele abia sa fie dimineata, in altele mijlocu zilei si asa mai departe. E important sa stii astfel de informatii mai ales atunci cand ai persoane cunoscute in diverse tari si nu vrei sa le deranjezi contactandu-le la ore inoportune.

O harta de acest fel e impartita in 24 de zone orare, iar liniile care delimiteaza fiecare zona in parte sunt trasate peste o reprezentare politica a lumii. Astfel, iti vei da seama cu usurinta cu cate ore inainte sau inapoi fata de tine se afla o anumita tara. 

Geologice – sunt acele variante in care ti se indica tipurile de roci si sedimente ce se afla intr-o zona. Ele sunt importante atunci cand trebuie realizate lucrari in constuctii, deoarece se va sti daca au sau nu stabilitate intr-un loc. Totodata, se va cunoaste si de unde pot fi extrase diverse materiale de constructii. 

 

Hartile tematice

In aceasta categorie intra hartile care prezinta variatii de diverse tipuri, pe anumite zone geografice. 

Meteo – sunt optiuni foarte populare, deoarece oamenii afla cum sunt temperaturile, ce sanse de precipitatii exista, cand va ninge si asa mai departe. Ele sunt actualizate continuu si sunt in format digital. Sunt cele mai accesate tipuri de harti si cu ajutorul lor vei sti cum sa-ti faci planurile pentru o zi sau pentru cand trebuie sa pleci in concediu.

De venit – sunt realizate in urma recensamintelor si spun ce venituri sunt inregistrate pe anumite zone, astfel incat sa se poata analiza cum traiesc oamenii din diverse continente, tari, orase, sate etc. 

 

De resurse – printr-o astfel de harta se prezinta modul in care sunt raspandite resursele naturale intr-o tara. Sunt de ajutor mai ales pentru conducerea unui stat, deoarece ofera informatii pretioase cu privire la “comorile” care se afla intre granitele respective sau chiar in cele ale inamicilor.

Tot tematice sunt si acele variante in care sunt indicate obiectivele turistice, produsul intern brut, religia, orientarea politica etc.

Daca vrei o colectie care sa cuprinda cat mai multe harti, atunci cumpara-ti un atlas geografic. Poti face acest lucru si online, de pe site-urile care vand carti, manuale scolare etc. Astfel vei avea mereu la indemana tot felul de reprezentari si vei fi informat/a cat mai bine asupra subiectelor tale de interes.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

CUPRINS

  • Hartile politice
  • Harti cu rezultate electorale
  • Harti fizice
  • Harti de circulatie
  • Harti topografice
  • Harti cu fusuri orare
  • Harti geologice
  • Harti meteo
  • Harti economice
  • Harti demografice
  • Harti de resurse


Sitemap
Termeni si Conditii

Proiectele Noastre

Hobbycreativ.ro foloseste cookies pentru a va putea oferi o experienta optima atunci cand navigati pe site-ul nostru. Continuarea navigarii constituie acceptul d-voastra .Accept Reject Mai mult detalii
Politica de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz