Ti-ai dorit de mult timp o masina de cusut si abia acum ai avut suficient curaj sa ti-o cumperi? Crezi ca te vei descurca foarte usor in folosirea ei? Toate acele setari, ace, rotite si dispozitive nu sunt atat de usor de invatat precum crezi, cel putin la inceput, asa ca ai in vedere informatiile acestea.
Pentru a nu renunta la visul tau de a deveni designer sau, macar, de a-ti petrece timpul liber in compania unui hobby practic, cu ajutorul caruia poti produce tot felul de lucruri interesante, si care iti pot permite, chiar, sa faci mici vanzari, ai in vedere cateva sfaturi care ar trebui sa te ajute sa inveti mai repede cum se foloseste masina de cusut, ce alte accesorii iti mai sunt utile in casa si cum sa incepi sa produci articole utile precum servetele, traistute sau macar sa iti “peticesti” hainele ori lenjeria de pat.
Croitoria poate fi satisfacatoare, si nu neaparat atunci cand o ai drept cariera, ci cand o faci in timpul liber, putand ajunge sa produci cadouri inedite si lucrate cu drag pentru persoanele apropiate. Nu trebuie sa fie dificil sa fii creativa cu materialele, necesitand doar practica si rabdare, precum si un strop de inventivitate si determinare.
Cum folosesti masina de cusut
Fiecare aparat de acest tip este usor diferit, asa ca va fi necesar sa dai atentie deosebita instructiunilor de folosire si sa le urmezi intocmai, pentru a nu te trezi cu un dispozitiv care ti se strica de la primele intrebuintari. Primul lucru pe care va trebui sa il inveti este cum sa pui ata in ac si cum sa o asezi pe bobina, dar pare mai dificil decat este.
Te vei obisnui dupa cateva incercari si va deveni un proces facil, asa ca, daca exersezi la inceput si ai grija sa dai atentie tuturor pasilor descrisi in manual, lucrurile ar trebui sa se simplifice considerabil pe parcurs.
Ce iti trebuie
Minimul necesar pentru a te apuca de lucru si exersarea cusaturilor este sa ai la indemana material, ata, foarfece si ace de siguranta. Pe masura ce vei citi mai multe despre croitorie, vei da peste tot felul de pasi si cuvinte necunoscute, dar, pentru inceput, acestea iti vor fi suficiente.
Iti pot fi utile si cateva lectii, pentru a invata mai usor pasii esentiali dar, daca nu cunosti pe cineva care deja stie sa foloseasca masina, urmatorul ajutor de nadejde, de ordin vizual, pe care il poti primi, este de la videoclipurile de pe Internet, acolo unde gasesti tot felul de tutoriale prin intermediul carora nu inveti doar sa cosi, ci si faci diferite articole cu rol utilitar.
Cu ce incepi
Daca ai nevoie de idei, indreapta-te spre ghidurile online, care sunt cel mai simplu de inteles si de unde poti primi cu usurinta idei. Initial, iti va fi mai usor sa incerci proiecte simple, in linii drepte, cu cusaturi intinse si necomplicate, fara volanase si alte piese decorative dificil de realizat, sau lucruri pe care le-ai folosi si in casa, precum un prosop sau servetel, o perna ori o paturica.
Atat in carti despre croitorie, cat si online, gasesti schite pentru obiecte simple, pe care le poti incerca pe cont propriu, multe dintre ele incluzand, chiar, si instructiunile de asamblare. Cauta modele ce detin in titlu cuvinte precum “simplu”, “pentru incepatori”, “rapid” sau “usor”. Alege versiuni cu putine parti componente, pentru a avea cat mai putine sanse sa gresesti.
Pentru design vestimentar
Pe masura ce inveti cum functioneaza masina ta, poti prinde curaj si te poti indrepta si spre crearea pieselor de imbracaminte, putand incepe de la cele simple, precum un maieu, ajungand, pe masura ce exersezi tot mai mult, sa iti produci propriile designuri de rochii sau camasi. Iar, in cazul in care vrei sa pornesti direct de la acest pas, iti va fi necesar un manechin de croitorie (aici vezi o lista comparativa), pentru a-ti fi mai usor sa faci masuratori si ajustari.
Foarfeca
In special cand incerci sa inveti cum sta treaba cu designul vestimentar, ai nevoie de o foarfeca mai grea, destinata doar taierii materialelor, pentru a nu se toci.
Folosirea fierului de calcat
Desi poate parea ca iti ia prea mult timp sa iti aplatizezi cusaturile, acest pas poate face diferenta intre o piesa de imbracaminte “homemade” si una care arata profesional. In plus, va ajuta la mentinerea materialului in pozitia dorita atunci cand faci cusatura. Acest pas va contribui la securizarea cusaturii si la rezistenta acesteia.
Studiaza tipurile de material
Nu toate felurile si texturile vor fi potrivite pentru acelasi proiect. Unele se vor aseza mai bine, in timp ce altele vor fi mai grele sau mai dificil de manevrat, ori mai putin rezistente. Unele materiale vor fi mai potrivite pentru drapare, altele pentru designuri cu structura fixa, asa ca ai putin de studiat, in acest sens.
Si cand te afli intr-un magazin si cauti tesatura potrivita, o poti lua in mana si manevra pentru a vedea cum sade si cum cade aceasta, facandu-ti o idee privitoare la modul in care o poti folosi.
Nu trage firul inapoi din ac
Oricand vrei sa schimbi ata, nu face greseala de a trage firul inapoi prin ac, ci taie-l in apropierea urechii, scotandu-l pe partea cealalta. Masinile au, de regula, un sistem care permite atei sa mearga intr-o singura directie, incluzand si o prindere a scamelor, care va distruge firul cand il tragi inapoi, provocand daune sau blocarea aparatului.
Fa intai un model de proba
Daca nu esti sigura ca vei reusi sa produci un design nou sau de care sa fii mandra “din prima”, poti recurge la folosirea unui material mai vechi, pe care nu il mai folosesti, sau a unuia pentru jupa, de exemplu, pe care sa testezi. Nu dureaza mult si poti realiza modificari schitei mult mai usor, inainte de a trece la folosirea materialului principal.
Schimbarea acului
Un lucru peste care poti trece adesea, mai ales cand te afli la inceput, este sa nu schimbi, periodic, acul cu care cosi. Unul tocit va face insailarea sa mearga mult mai greu, asa ca este sanatos sa faci acest pas, si sa schimbi acul si in conformitate cu tipul materialului intrebuintat. Pentru textile mai groase va fi necesar unul mai puternic, care sa reziste presiunii necesare, in timp ce, pentru materiale subtiri si usoare, este suficient un ac mai mic.