Inca de la aparitia lor, dronele au prins bine la public, atat la cei pasionati de zbor, cat si la cei care isi doresc sa realizeze fotografii si filmari de interes, iar daca te numeri printre acestia, cu siguranta vrei sa fii in legalitate si iti oferim cateva informatii pentru a sti care sunt pasii de urmat si ce ai voie sa faci.
Legislatia din Romania cu privire la drone a tot suferit modificari de la aparitia lor,si trebuie sa te informezi in permanenta pentru a-ti putea desfasura pasiunea in limitele legii. Deoarece industria din acest domeniu a prins avant, si tot mai multe persoane aleg acest mijloc pentru a se recrea, dar sunt din ce in ce mai de interes si in scop comercial, exista o preocupare permanenta la nivel european, pentru a asigura un cadru legal functional si sigur.
Dar sa vedem care sunt prevederile legale si ce ai de facut concret dupa ce iti achizitionezi o drona.
Care sunt prevederile legale cu privire la drone?
deocamdata nu exista ceva dedicat pentru drone, acestea incadrandu-se in sectiunea de aeronava civila ce zboara fara pilot la bord, iar regulile sunt diferite in functie de mai multe criterii.
Totusi, daca lucrezi in domeniu, trebuie sa stii ca exista o legislatie pentru drone si ca inca se mai lucreaza pentru a deveni mai specifica si pentru a se alinia la prevederile UE, desi mare parte din reglementari sunt asemanatoare.
O prima specificatie de interes din legea dronelor este ca trebuie sa mentii in permanenta contactul vizual cu aceasta, rezultand ca poti sa zbori pana la o altitudine de maximum 300 m, si in plan orizontal la o distanta tot de maximum 300 m.
Pentru decolare/aterizare trebuie sa fii in afara oraselor (in zonele extravilane) si nu ai voie sa zbori deasupra unor multimi mari de oameni. Despre spatiu public – definitie, ce insemna multimi mari de oameni si alte clarificari, te poti informa din Hotararea nr 912/2010.
De asemenea, acele drone care au o greutate de mai putin de 500 de grame nu trebuie sa fie inregistrate pentru a zbura cu ele. Din acesta categorie fac parte si drone pentru copii, daca respecta greutatea indicata.
In caz ca ai un model de peste 500 de grame, trebuie sa urmezi procedura de inregistrare drona, la Autoritatea Aeronautica Romana, mai multe detalii gasesti in OMT nr 1338 din 25.10.2016 cu modificarile ulterioare.
Daca ai un model ce cantareste peste 15 kg, vei avea nevoie suplimentar, peste inregistrare drona, si de un certificat de navigabilitate pentru pilot (permis de zbor national PZN).
Dronele care au peste 20 de kg vin si cu o alta cerinta, in plus, fata de primele doua, si anume obtinerea unui asigurari de tip RCA (Regulamentul nr 785/2004 al Parlamentului European).
Deoarece se pune tot mai mult accent pe intimitatea individului, pentru a face fotografii sau filmari cu drona este necesar, conform prevederilor legale, sa obtii aprobare de la MAPN. Deocamdata, aceste legi in Romania sunt intr-o forma ce se cizeleaza, asa ca permanent incearca sa consulti site-urile de specialitate pentru a nu intra in conflict cu legea.
Autoritatea Aeronautica Civila Romana pune la dispozitie in cadrul site-ului (www.caa.ro) diferite informatii de interes pentru tine, dar gasesti si o serie de formulare de care ai nevoie pentru inmatriculare drona, obtinerea de autorizatii etc.
Pentru drone militare situatia se schimba, acestea fiind folosite in alte scopuri decat personale si se supun legislatiei in vigoare.
Cum iti poti inregistra drona in Romania?
Procedura de inregistrare drona pe teritoriul Romaniei este foarte simpla si nu necesita foarte multe acte, fiind indicat sa o urmezi in caz ca ai un model ce cantareste mai mult de 500 de grame.
Pe site-ul Autoritatii Aeronautice Romane vei gasi toate formularele care trebuie completate, pe care le poti trimite si prin email. Ulterior vei primi un raspuns cu o programare pentru a te prezenta la sediul acesteia, unde vei primi un sticker cu numarul de inregistrare si iti va fi montat cipul cu care se identifica drona.
Ai si o taxa de achitat, iar toata procedura poate dura in jur de 2 – 3 saptamani, timp in care te poti documenta temeinic, pentru a putea sa o utilizezi, sa realizezi fotografii sau o filmare cu drona, incadrate in prevederile legale.
Pot sa imi iau drona cand plec in strainatate?
Cand pleci in concediu in afara tarii poti sa iti iei drona cu tine, daca esti pasionat de zbor. O poti avea inclusiv in avion, cei mai multi operatori aerieni permit acest lucru. Drona o pui in bagajul de mana, singura problema fiind sa respecti limitarile impuse la bagaj ca si dimensiune. De asemenea, ai grija sa ai acumulatorii deconectati.
Inainte de plecare, rezerva-ti putin timp pentru a studia legislatia in vigoare din fiecare tara, pentru a nu avea surprize neplacute. Poti gasi informatiile necesare in mediul online, cautand pe site-urile de cautare dupa drone law in (tara de destinatie).
Daca mergi in spatiu UE, legile sunt destul de asemanatoare: nu ai voie sa survolezi zonele aglomerate decat daca obtii autorizatie speciala, drona trebuie sa fie inregistrata daca are peste 1,5 kg (la noi fiind peste 500 de grame ar trebuie sa fie deja), nu ai voie sa zbori pe o raza de 3 km in jurul aeroporturilor din masuri de siguranta etc.
Poti sa iti achizitionezi usor o drona (aici o lista de exemple) si, daca esti pasionat de fotografie si filmari, vei fi foarte entuziasmat dupa ce vei invata sa o folosesti. Se pot surprinde imagini de invidiat din zonele extravilane, cu peisaje din munti sau de la mare si, daca ai autorizatie si te informezi cu privire la altitudine in Bucuresti sau alte orase ale tarii, vei putea prezenta si frumusetile oraselor vazute de sus.