Pictura este un hobby cu numeroase beneficii, indiferent de varsta, si chiar daca nu ai in casa un Grigorescu in devenire, merita sa iti “imprietenesti” copilul cu aceasta activitate. In continuare, poti descoperi de ce anume ai nevoie pentru un inceput promitator.
Atunci cand vine vorba despre pictat, mai ales la copiii mai mici, parintii au o multime de nelamuriri. De unde sa imceapa? Ce suport e mai potrivit? Care sunt vopselele preferate? Care dintre ele sunt lipsite de toxicitate? Cum il fac pe copil sa indrageasca aceasta activitate?
Care sunt cele mai potrivite vopsele pentru cei mici?
In Statele Unite se recomanda ca orice copil cu varsta mai mica de 12 ani sa foloseasca materiale de pictura special destinate copiilor; exista si un standard national care le indica pe acestea, in asa fel incat ele sa poata fi usor de recunoscut.
Motivul acestei alegeri este simplu: materialele de pictura pentru adulti pot contine tot felul de pigmenti care sa ridice eventuale probleme pentru sanatate: cadmiu, plumb, formaldehida sau diversi solventi. De asemenea, aceste vopsele se pot comercializa cu instructiuni speciale legate de manipulare, pe care copiii nu sunt capabili sa le respecte. Iar unele produse includ tot felul de aditivi, inclusiv substante menite sa descurajeze dezvoltarea mucegaiului.
Toate acestea pot fi inofensive pentru adulti, mai ales daca ei lucreaza in spatii bine aerisite, dar se pot dovedi nocive pentru copii atunci cand sunt inhalate, sau daca acestia le intind pe piele, le baga in gura sau in ochi.
Care e cel mai potrivit suport pentru copii?
Atunci cand stii pe ce suport intentionezi sa pictezi, stii si care sunt cele mai potrivite vopseluri pentru el. Unele vopseluri, de pilda, au ingrediente care le ajuta sa persiste pe panza – e cazul acrilicelor. Acuarelele sau tempera nu au aceeasi abilitate, in schimb ele sunt solutia optima pentru diverse tipuri de hartie. De pilda, acuralele vor fi folosite pe o hartie cu o capacitate mare de absorbtie.
Printre suporturile de pictura cele mai la indemana si cel mai frecvent folosite se numara hartia, hartia pentru acuarele, cartonul, lemnul, piatra, polistirenul, panza si materialele textile.
Ce tehnica de pictura vi se potriveste?
Discutam despre un copil de varsta mica, ce exploreaza culorile si modul in care se imbina ele? E vorba despre un curs de pictura pentru incepatori? Care sunt nevoile adevarate ale copilului, in aceasta etapa?
Recomandarea generala a specialistilor este sa optezi pentru un set de culori care sa includa nuantele de baza, pentru un incepator care vrea sa se distreze si sa experimenteze. Ai nevoie de rosu, galben, portocaliu, verde, albastru, violet, alb si negru. Daca le ai la dispozitie pe toate, copilul nu va avea nevoie, la acest moment, sa cunoasca detalii legate de amestecurile de culori.
Pe de alta parte, daca discutam despre un copil care se implica in studiul picturii si e la etapa de invatare a teoriei culorilor, recomandarea este sa ii pui la dispozitie culorile primare: din rosu, galben si albastru va invata sa obtina singur portocaliu, verde sau violet.
Care sunt tipurile de vopseluri cele mai potrivite pentru copii?
Pentru cei mai mici artisti se recomanda, in prima faza, vopseaua pentru pictat cu degetelele. Ea are o textura alunecoasa si un grad mare de transparenta; cel mai bine lucrezi cu ea pe hartie obisnuita.
Tempera este mai opaca si mai groasa; dupa uscare, are un aspect mat. Se potriveste de minune pentru pictura pe hartie. Poate fi achizitionata in forma lichida sau de pudra, dar pentru copii specialistii recomanda forma lichida.
Acuarelele sunt foarte lichide si usor translucente. Ele se amesteca foarte bine si usor cu apa. Datorita consistentei pe care o au, se lucreaza cu ele pe o hartie poroasa de tipul colilor din blocul de desen.
Pregatiti-va inainte de a va pune pe treaba
Pictura trebuie sa fie o activitate placuta si relaxanta, care sa se adreseze mai mult simturilor, intuitiei si imaginatiei decat rationamentului si regulilor. De aceea e important ca toata lumea sa fie cat mai bine echipata si pregatita: se va alege praful de relaxare daca vei sta mereu cu gura pe copil sa nu isi pateze bluza scumpa cu care e imbracat sau sa nu stropeasca masa pe care are asezata foaia.
Imbraca-l cu haine pe care e in regula sa le murdareasca. Poti apela la un sort special de pictura, dar tine cont ca plasticul din care e confectionat nu e deloc confortabil pe piele, in sezonul cald.
Protejeaza si zona de lucru. Unii parinti isi lasa copiii sa picteze pe masa din bucatarie, de pilda, in ideea in care e mai usor de curatat un eventual accident colorat. Ai mereu la indemana lavete cu care poti curata. Tine cont de faptul ca dupa uscare, unele dintre vopsele se curata mult mai greu decat altele.
Explica-i copilului care e suportul pe care pictam, care e “zona tampon” pe care o poate murdari accidental in timpul activitatii si unde nu e voie sa picteze; invata-l sa te cheme imediat daca vopseaua ajunge pe parchet,d e pilda, astfel incat sa poti sa cureti.
Ai grija sa ii pui la indemana toate materialele de care are nevoie, ca sa nu trebuiasca sa se ridice de la masa de lucru sau sa se intinda peste recipientele cu vopsea.
Nu uita pensoanele
Si nu uita ca cei mici nu sunt chiar cele mai grijulii persoane din lume. Cumpara pensoane simple, cu un bun raport intre pret si calitate, dar nu investi in accesorii de pictura scumpe si cu pretentii, caci tehnica copiilor lasa de dorit, iar dezvoltarea lor motorie si lipsa de experienta sunt sinonime cu deteriorarea rapida a pensoanelor.
\
Pe de alta parte, daca tot sunteti in perioada descoperirilor si a experimentatului, puteti incerca sa folositi si materiale alternative pentru pictura. Degetele, bete, stampile, pene, folie cu bule, buretei, sfoara, bilute – toate pot fi folosite pentru a testa, pentru jocul cu culori si pentru dezvoltarea logicii si obtinerea unor efecte spectaculoase.
Strangeti tot impreuna
Ati pregatit impreuna toate acele materiale de pictura pe care le-ati folosit, ati organizat zona de lucru, acum e timpul sa faceti si curat, impreuna. Este o etapa importanta, care il invata pe copil nu doar sa isi respecte spatiul de lucru, ci si sa inteleaga de ce sunt importante regulile legate de curatenie si organizare.