Jocurile video au devenit parte integranta a vietii curente, fiind din ce in ce mai complexe, provocatoare si ambitioase, motiv pentru care oamenii de stiinta le studiaza efectele asupra psihicului uman. Si, precum in majoritatea cazurilor in care iti desfasori o pasiune, exista o serie de beneficii de care te poti bucura si in acest caz.
Contrar parerii conform careia jocurile video dauneaza si sunt o sursa de dependenta de diversiune si entertainment, potrivit unor noi studii exista si parti bune ale acestora. Principal este aspectul cognitiv, capacitatile celor mici de a intelege si a se dezvolta pe plan mental crescand.
Asa cum exercitiile fizice cresc capacitatea muschilor de a rezista la efort, si titlurile de gaming contribuie la stimularea creierului, imbunatatindu-i performantele. Iata cateva aspecte benefice.
Imbunatatirea coordonarii
Cand cineva se joaca online nu sta doar si se uita la ecran. Exista activitati, actiuni si evenimente care sunt privite si care stimuleaza creierul, necesitand simt rapid de reactie, caz in care miscarile vizuale, stimulii audio si reflexele fizice trebuie sa fie coordonate.
Stimularea activitatii
Desi majoritatea jocurilor se desfasoara in scaun, in fata monitorului, exista si console si titluri pentru care te vei mentine activ, in special Nintendo Wii facand parte din aceasta categorie. Optiunile care includ tenis, skateboarding sau chiar cele de dans ajuta la exersarea respectivelor abilitati in confortul propriului camin sau chiar afara.
Incetinirea procesului de degradare celulara
Potrivit unor studii, si persoanele cu varste inaintate pot beneficia de pe urma jocurilor, in special in ce priveste mentinerea alerta a memoriei. Deoarece gamingul, chiar si pentru cateva minute pe zi, stimuleaza rezolvarea de probleme si puzzle-uri, uzandu-se si de atentie, poate duce la cresterea functiei cognitive in cazul celor cu varste peste 50 de ani, proces care se mentine pentru cativa ani buni.
Imbunatatirea memoriei
Pentru ca, de fiecare data cand te joci, iti vei folosi memoria auditiva si vizuala, iti vei aminti ce trebuie sa faci pe masura ce progresezi. E necesar sa asculti si sa citesti instructiunile, si sa le tii minte, alaturi de controalele necesare, care se afla pe tastatura sau controller.
Cu cat joci mai multe jocuri de impuscat sau explorat, ori de alta natura, cu atat mai diferite vor fi butoanele pe care trebuie sa le apesi, totodata trebuind sa iti amintesti care joc functioneaza pe baza caror controale specifice. Astfel, iti antrenezi memoria.
Potrivit unor teste, cei care petrec un timp mediu in lumea virtuala pot deslusi stimuli vizuali si auditivi mai repede decat cei care nu se joaca, deoarece sunt deja obisnuiti sa determine cand ceva nu isi are locul sau sa fie pusi la punct cu imprejurimile in care se afla.
Ameliorarea durerilor
Se intampla des sa iti doresti sa uiti de durerea resimtita si sa te pierzi intr-un hobby, distribuindu-ti atentia in acea directie. In special cand nu te poti misca mult si ai nevoie de timp de recuperare, jocurile video pot deveni o distragere placuta.
In plus, aceasta activitate poate produce un raspuns analgezic in sistemul cortical. Cu cat esti mai angrenat in ce se petrece pe ecran, cu atat mai bine, motiv pentru care se si incearca dezvoltarea folosirii sistemelor de augmentare virtuala in centrele medicale din Vest.
Reducerea stresului
Desi, in unele cazuri, jocurile pot produce stres, mai ales cand ajungi la un nivel sau in fata unui “boss” pe care nu il poti invinge, indiferent de cate ori incerci, si opusul este adevarat, mai ales in cazul in care scopul distractiei este explorarea. Un studiu care a monitorizat bataile inimii jucatorilor timp de sase luni a concluzionat ca anumite titluri pot reduce raspunsul de adrenalina cu pana la 50%, asadar linistind participantul la experienta virtuala.
Cand este vorba despre jocuri cu modul multiplayer, participantii pot comunica unii cu ceilalti fie prin intermediul chat-ului, fie cu ajutorul unui microfon. Si, pentru ca o partida sa fie de succes, mai ales cand misiunea este una tactica si dificila, comunicarea este importanta.
In special in jocuri de tip MMO RPG, istoria arata ca se pot forma adevarate prietenii si chiar familii de la un simplu “Salut”. Pot fi intalniti noi prieteni, chiar si din alte parti ale lumii, in timp ce petreci timp si alaturi de amicii tai reali.
Tinerea in frau a poftelor
Fie ca e vorba despre mancare, dulciuri, fumat sau alcool, cu totii avem viciile noastre. Pentru a le mai infrana, te poti pierde intr-un joc care iti place foarte mult, deoarece, in acest fel, vei avea mainile ocupate si nu te vei mai intinde la fel de des spre acele chipsuri preferate. Un studiu arata ca jocurile puzzle reduc cu pana la 24% poftele in timpul si dupa terminarea partidei.
Abilitati mai rapide de luare a deciziilor
Nu ai nevoie neaparat de cele mai bune componente ale calculatorului sau consolei pentru a fi cel mai rapid in jocuri, fiind suficient sa exersezi destul de mult incat sa deprinzi timpi de reactie foarte buni. Pentru ca mereu esti bombardat cu informatii noi, e necesar sa te adaptezi.
Poti dobandi reflexe cu 25% mai rapide in cazul analizarii si gasirii diferentelor sau detaliilor unei imagini, amintindu-ti mai multe despre ea decat o persoana care nu apreciaza si nu incearca jocuri video, dupa cum reiese dintr-un studiu pe aceasta tema.
Imbunatatirea vederii
Desi poate parea contraintuitiv, afland inca de cand suntem mici ca nu ar trebui sa stam foarte aproape de televizor, jocurile in moderatie, inca din vremea copilariei, pot aduce imbunatatiri vederii.
Intr-un test, s-a descoperit ca in urma a 10 saptamani de jucat constant, timp de cel putin o ora pe zi, participantii au reusit sa diferentieze mai multe nuante de gri decat cei care nu au fost “pregatiti” in acest fel. Intr-un alt studiu, folosindu-si doar ochiul mai “lenes”, au reusit sa redobandeasca o vedere buna la globul ocular afectat.
Gamingul moderat ajuta, asadar la “destresare”, imbunatatind calitatea vietii si chiar contribuind la formarea de noi legaturi interumane, printre altele, in conditiile in care titlurile alese pe spranceana sunt adaptate categoriei de varsta din care face parte jucatorul.