Cartografia exista, intr-o forma sau alta, de mii de ani, iar in timp s-au remarcat anumite nume care au lucrat la perfectionarea studiului si practicii de realizare a hartilor corecte din punctul de vedere geografic. Care sunt cateva din cele mai faimoase nume din istoria acestei stiinte? Afla din acest scurt articol.
Hartile ne ajuta sa ajungem mai repede, si fara dificultati, la destinatie, in special cand ne aflam intr-o noua locatie. Se afla in format fizic, dar si pe telefon, tehnologia ajutand la dezvaluirea rutelor celor mai rapide cand te afli in trafic, punand la dispozitie si puncte de interes, forme de relief sau chiar ajutandu-te sa formezi mai usor traseul pe care doresti sa il vizitezi cand te afli in vacanta, de exemplu. Istoria hartilor incepe acum cateva mii de ani, prima posibila reprezentare fiind a unui oras (Catal Huyuk) din Anatolia, datand din mileniul 7 i.e.n.
Cartografia este studiul producerii hartilor, reprezentand o imbinare a stiintei, esteticii si tehnicilor de desen, fiind insotita de o denaturare a formei Pamantului, avand in vedere ca incearca sa plaseze in format liniar un continut sferic. In ciuda acestui fapt, cartografii vremurilor trecute au realizat harti tocmai pentru a-si rafina tehnica si a oferi doritorilor un ghid in activitati variate, de la supravegherea pamantului si pana la delimitarea proprietatilor private sau publice ori pentru a facilita navigatia, transportul si rutele de comert.
Din aceste randuri vei afla cate ceva despre cei mai cunoscuti cartografi ai istoriei si despre ce noutati au adus ei acestei stiinte.
Cristoforo Buondelmonti
Acest preot franciscan italian, care a trait intre anii 1386 si 1430, este un pionier in ce priveste promovarea frumusetilor Greciei in lumea europeana, el calatorind de-a lungul vietii in insulele Egee, vizitand si Constantinopolul. Este faimos pentru cunostintele despre insulele elene pe care le-a imortalizat in doua scrieri, cea mai importanta fiind lucrarea sa istorico-geografica intitulata Liber insularum Archipelagi, produsa in 1420.
Respectiva lucrare a inclus numeroase harti a insulelor vizitate care, desi raportat la cunostintele si posibilitatile noastre tehnice, pot fi considerate simpliste, in acea perioada au dus la numeroase descoperiri si inovatii in ce priveste cartografia, imbinand informatii referitoare la politica, demografie sau rute nautice. Tot in aceasta lucrare se afla cea mai veche imagine a hartii Constantinopolului, ea fiind prima ramasa de dinainte de cucerirea sa de catre otomani, in 1453.
Willem Janszoon Blaeu
Cartograful olandez, care a trait intre anii 1571 si 1638, a fost un producator de atlase si harti, pe care le-a si publicat prin fortele proprii. Face parte din scoala de cartografie olandeza din epoca sa de aur, fiind unul din cele mai cunoscute nume de pe aceasta nisa. A produs globuri si harti, care in acea vreme se vindeau in cupluri (unul reprezentand Pamantul si celalalt Cerurile).
Printre ilustratiile sale detaliate se afla harti ale Asiei si Americilor, acestea fiind utilizate in secole trecute pentru navigare pe mare, fiind suficient de exacte. Mostenirea sa este expusa la Muzeul National Francez, acolo unde pot fi admirate hartile sale timpurii ale globului pamantesc.
Abraham Ortelius
S-a nascut in Olanda in 1527 si a murit 71 de ani mai tarziu, in 1598, fiind cel care a creat primul atlas geografic (o lista cu produse comparate gasesti aici) modern si autorul teoriei referitoare la miscarea placilor tectonice si a continentelor. Este considerat unul din promotorii cartografiei olandeze si unul din cele mai importante nume ale acesteia.
Atlasul publicat de el in 1570 este considerat piatra de hotar a erei de aur a cartografiei olandeze, fiind intitulat Theatrum Orbis Terrarorum (Teatrul lumii). Si-a luat, totusi, libertati artistice in crearea unor harti, pe cea care infatiseaza Islanda desenand creaturi mitice, dragoni, ursi albi sau eruptii vulcanice infricosatoare.
Gerard Mercator
Un alt cartograf flamand, Mercator este cel caruia i se atribuie prima harta proiectata in care calculele matematice bidimensionale se traduceau printr-o lume tridimensionala. Inventia sa inca se foloseste pe hartile navale deoarece, si la origine, aceasta era de ajutor in vederea descoperirii rutelor de navigare maritime.
Ptolemeu
Si-a scris Geografia in 150 e.n., unde se gasesc informatii referitoare la relieful lumii cunoscute din acea era. Munca sa a luat drept repere latitudinea si longitudinea, precum si descrierea zonelor geografice prin folosirea drept puncte de reper a observatiilor astronomice din zona. Din pacate, hartile sale au fost pierdute in negura vremii, insa descrierile detaliate au ajutat specialistii curenti sa recreeze observatiile sale incepand chiar cu secolul 14. Harta respectiva are in prim-plan lumea romana si expansiunea Imperiului Roman.
Eratostene
A trait inaintea erei nostre, intre anii 276 si 194, el fiind cel care a inventat cuvantul “geografie” din radacina “geo” care inseamna pamant si “graphein” care inseamna a scrie. Totodata, este cel care a calculat pentru prima oara dimensiunea Pamantului, avand o eroare de doar 2% raportat la informatiile cunoscute in prezent, folosind unitatea de masura specifica lungimii unui stadion egiptean, inclinarea axiala a globului si, poate, chiar si distanta fata de Soare.
A produs una din primele harti ale lumii cunoscute pe atunci, folosind paralele si meridiane care indica faptul ca intelegea, inca de atunci, ca Pamantul este sferic. Harta sa era compusa din parti ale Europei de Sud, Vest si Est, nordul Africii si Orientul Mijlociu, inspirandu-se din expeditiile intreprinse de Alexandru cel Mare, Megastene, Patrocle si Timostene din Rodos.
Nicolas de Fer
Cartograful francez a fost mai mult un artist si mai putin om de stiinta, el traind intre secolele 17 si 18 si fiind cunoscut pentru realizarea unor harti frumoase si mai putin corecte din punctul de vedere spatial. Calitatea lor decorativa este de netagaduit. Printre cele mai interesante ilustratii ale sale se afla cea care infatiseaza planul ceresc, cu constelatiile aferente, desenate sub infatisarea animalelor si fiintelor mitice pe care le reprezinta.
Fra Mauro
Harta Fra Mauro a fost creata candva aproape de secolul 15, in era calugarilor, la manastirea St. Michel din Venetia. Ilustratia fratelui Mauro a zamislit in urma conversatiilor sale cu negustori, marinari si nomazi, reprezentand una din cele mai fine opere de arta de tip cartografic in existenta.
Este o harta rotunda, de doi metri in diametru, vopsita pe hartie pergament, unde sunt infatisate teritoriile cunoscute pana in acel secol, si anume Europa, Asia si Africa. Un indiciu interesant este ca harta este orientata cu sudul deasupra, spre deosebire de cea a lui Ptolemeu.