De la desene animate si pana la filme blockbuster, exista in industria media numeroase titluri inspirate din carti si benzi desenate, ilustratiile avand un rol esential in transformarea imaginilor de pe foaie in universuri realiste. Desenatorii sau ilustratorii sunt cei responsabili de zeci de ani cu transformarea unei idei in realitate, si despre ei vom vorbi azi.
Creionul pus pe hartie este primul pas care duce la producerea unei benzi desenate. Si, cum in 1938 a aparut prima publicatie cu supereroi, acestea au un rol important pe nisa de piata actuala, anul acela fiind cel in care americani au citit pentru prima data despre Superman.
Designul personajelor, individualizarea acestora prin diferite artificii stilistice si constructia lumii din jurul lor poate fi considerata arta de sine statatoare, iar anumiti profesionisti s-au remarcat de-a lungul timpului. Printre acestia se afla si numele mentionate in continuare.
Jack Kirby
Este american get beget, Jacob Kurtzberg nascandu-se in New York-ul anilor 1917, incepandu-si cariera in 1930 prin crearea si publicarea unor mici strip-uri in variate reviste, sub alte nume, pana cand a ajuns la adoptarea alter-ego-ului Jack Kirby. Alaturi de Joe Simon, l-a creat pe Capitanul America sub egida Timely Comics, ce avea sa devina mai tarziu faimosul Marvel Comics. El este “tatal” celor Patru Fantastici si al lui Hulk iar, in perioada colaborarii sale cu Stan Lee, a ilustrat povestile lui Thor sau ale Razbunatorilor (Avengers).
Este o personalitate de marca pentru istoria benzilor desenate, imaginatia sa dand nastere unor noi tehnici de desen care sa evidentieze dinamismul si dezvoltarea firelor epice si personajelor, purtand, practic, intreaga industrie pe umeri de-a lungul celor 50 de ani de activitate.
Steve Dillon
Britanicul si-a inceput cariera la 16 ani, cand a desenat prima poveste pentru Marvel UK intr-o revista saptamanala. Succesul sau l-a legat de Marvel, el lucrand la povestea lui Nick Fury, mai apoi desenand primele benzi Wolverine: Origins.
Dar nu a lucrat doar pentru americani, ci, alaturi de Garth Ennis, a produs propriul roman grafic in serie intitulat Preacher, care a dobandit si un serial propriu. In acesta si-a expus si a examinat miturile Visului American, avand drept protagonisti un preot, pe iubita sa asasina si un vampir, povestea fiind una din cele mai cunoscute opere moderne pentru adulti.
Frank Miller
S-a nascut in Maryland, SUA, dar a crescut in Vermont, lucrand, de-a lungul carierei sale, si pentru reputate edituri, dar si pentru a scoate pe piata propriile povesti originale. A participat la cateva editii de Spider-Man si a transformat Batman intr-o poveste mai intunecata, cu un fler adult, pentru cititorii maturi.
Punctul sau forte sunt calitatea cinematica si stilul noir pe care il abordeaza in majoritatea operelor sale originale, precum romanele grafice Sin City sau 300, care au si fost ecranizate. Cel mai cunoscut produs iesit din mainile sale ramane, totusi, romanul Batman: The Dark Knight Returns, care a dus si la hitul cinematografic al regizorului Christopher Nolan.
Steve Ditko
Americanul si-a inceput cariera profesionala in 1953, lucrand, in mare parte, pentru Marvel. Desi Stan Lee e recunoscut pentru inventarea lui Spider-Man, Ditko este cel care a influentat foarte mult personajul, modul in care arata si opereaza acesta, dar a plecat de la Marvel chiar cand respectiva colectie de benzi desenate incepea sa prinda avant. Printre povestile iesite de sub mina sa se afla si cele ale lui Hulk sau Iron Man.
Spre finalul carierei, a preferat sa se indrepte spre publicatii mai mici, numele sau fiind inclus in Muzeul Celebritatilor Americane Jack Kirby in 1990, el fiind un om retras, care refuza interviurile.
Osamu Tezuka
Fiind adesea considerat un Walt Disney al Japoniei, Tezuka este creatorul lui Astro Boy, care a aparut in benzi desenate si animatii. Personajul este si acum indragit in Japonia, fiind chiar un cetatean de onoare al unui oras din provincia Saitama, unde artistul avea un studio in perioada vietii.
Deoarece creatorul avea stilul propriu inovator, a fost denumit popular “Zeul manga”, printre fanii sai aflandu-se chiar regizorul Stanley Kubrik si Walt Disney. Cea mai notabila aditie a sa sunt ochii mari ai personajelor, punand la un loc in operele sale elemente SF, fantastice, horror si chiar istorice. In plus, prima animatie japoneza a fost chiar Astro Boy, care s-a lansat in 1963.
John Romita Jr
Americanul a avut propiecte importante cu Marvel Comics, printre personajele cu care a lucrat si pe care le-a influentat aflandu-se Spider-Man si Iron Man, una din cele mai interesante serii produse de el fiind Demon in a Bottle in care Tony Stark este descris drept un alcoolic ce se lupta cu conditia sa. A adaugat dinamism cadrelor sale si compozitia paginilor inventata de el este studiata si de ilustratori tineri din zilele noastre.
Jim Seranko
Americanul nascut in 1938 si-a aratat inca din frageda pruncie interesul pentru desen, colectand sticle si metal pentru a obtine bani sa isi cumpere propriile creioane si foi. Desi primele desene au aparut in Harvey Comics, o intalnire cu Stan Lee i-a schimbat viata, Seranko ajungand sa lucreze pentru Marvel.
Dupa multiple benzi desenate (aici o lista realizata de noi) de succes sub egida Marvel, printre care Giant Size Hulk si Capitanul America, carora le-a oferit un tratament de “infrumusetare” in ton cu moda pop, ilustratorul a recurs la crearea propriei sale edituri. Cea mai notabila publicatie a sa este Istoria Comicsurilor (History of Comics) pe care orice iubitor al benzilor desenate cu veleitati de artist ar trebui sa o citeasca.
Dave Gibbons
Englezul si-a inceput cariera la DC Comics, dar a trecut, mai apoi, si la proiecte personale. De-a lungul carierei sale, a colaborat frecvent cu scriitorul Alan Moore, alaturi de care a si produs in anii 1980 seria Watchmen. Aceasta este o reflexie a societatii acelor vremuri, care se pastreaza si in prezent, accentul fiind pus pe anxietatea sociala si pe criticarea supereroului adus la rang de zeu.
Brian Bolland
Britanicul s-a indragostit de comicuri la prima vedere, ajungand sa lucreze pentru DC Comics la orice personaj si-a dorit. Evident, l-a ales pe Batman, romanul The Killing Joke din 1988 fiind una din cele mai indragite publicatii. La aceasta a lucrat alaturi de scriitorul Alan Moore, rezultatul fiind explorarea pe indelete a originilor lui Joker, cartea fiind una din cele mai controversate lansari ale colectiei eroului liliac.