Chiar daca nu ai ca si hobby pictura, cunoasterea culorilor, a modului de alaturare, contrastul acestora, precum si alte notiuni de baza te vor ajuta si in viata de zi cu zi, in alegerea hainelor potrivite sau cand decorezi apartamentulul, pentru a obtine efecte maxime.
Culorile sunt foarte prezente in viata noastra, asa ca nu ezita sa citesti acest ghid care iti ofera cateva informatii despre contrastul culorilor, pe care le vei putea utiliza zi de zi. Pentru inceput, pornim de la notiuni simple despre culori, cum se amesteca pentru a obtine diferite nuante si culori secundare si tertiare, cu exemple practice de care te poti folosi.
Astfel, vei sti ce tablou se potriveste mai bine in camera de zi, pentru a fi cat mai puternic scos in evidenta in raport cu peretii, cum sa aranjezi un raft in bucatarie pentru un efect cat mai pronuntat, decoratiunile din baie pot fi accentuate prin anumite tuse, ce perdele se potrivesc perfect in dormitor etc.
Cu siguranta ai avut zile dimineata cand ti-ai dorit sa imbraci o anumita bluza si nu reuseai sa iti dai seama cu ce culoare poti sa o combini intr-un mod cat mai placut. Dupa lectura acestui ghid informativ, astfel de probleme nu vei mai avea si chiar vei putea sa incerci sa faci mici picturi, daca te-a pasionat acest domeniu ca si hobby, dar nu ai avut pana acum curajul sa incerci.
Ce tipuri de culori sunt?
Cel mai comod vei putea vedea culorile impartite pe categorii cu roata culorilor, unde sunt asezate cat mai sugestiv, usor de remarcat.
Astfel, in centru sunt culorile primare, care in cercul cromatic propus de Itten sunt sub forma unui triunghi, inscris in cercul de baza. Acestea sunt in numar de trei si sunt: rosu, galben si albastru.
Pornind de la acestea trei ajungem la culori secundare, ce reprezinta amestecul a doua dintre culorile de baza: rosu cu galben rezulta verde; galben cu rosu ce formeaza portocaliu; albastru cu rosu de unde rezulta culoarea mov. Pentru a fi cat mai evidente si acestea sunt sub forma de triunghiuri ce se inscriu in cerc.
Cercul culorilor are pe exterior culorile tertiare, care rezulta din amestecul a doua culori, una de baza cu una secundara. Astfel, spre exemplu, daca combinam culoarea verde cu galben, obtinem o nuanta deschisa de verde (verde crud), sau culoarea rosie combinata cu mov pentru a obtine un rosu inchis (culoarea bordeaux).
Ce sunt culorile complementare?
Culori complementare sunt acelea care se potrivesc una cu alta, avand avantajul de a se pune reciproc in evidenta, si pe cercul cromatic le gasim diametral opuse. Astfel, culoarea albastru se potriveste cu portocaliu, rosu se completeaza cu verde, o culoare violet este pusa in evidenta de galben.
Cunoscand culorile complementare vei reusi mai usor, atunci cand vrei sa realizezi o compozitie plastica, sa le estompezi, sa le reduci din vibratie fara a folosi negru, ci culoarea complementara. Poti face un exercitiu usor si sa amesteci doua culori complementare, pornind de la cantitati mici, si vei observa ca la mijloc obtii culori tot mai sterse, estompate, ce vireaza in nuante de griuri.
Cum obtii nuante neutre?
Acestea se obtin prin combinarea culorilor complementare, deoarece in fiecare dintre cele trei perechi avem culori calde si reci.
Aici intervine firesc intrebarea: care sunt culorile calde si care sunt cele reci? Culorile calde sunt: rosu, galben, oranj pe cand ca si culori reci avem: verde, albastru, violet.
Astfel, daca vei combina in cantitati egale cele trei culori primare vei obtine o culoare neutra inchisa. Deci nu ai nevoie intotdeauna de negru pentru a estompa nuantele vibrante, ci este suficient sa folosesti culori complementare.
Contrastul culorii in sine
Contrastul culorilor in sine se bazeaza pe asocierea a cel putin trei culori de baza, ce pot fi mediate de alb, negru sau gri. Astfel se obtine in permanenta un efect puternic, vibrant, energic.
Cu cat folosesti in acest amestec de culori nuante mai pure, cu atat efectul vizual va fi mai puternic, si daca este incadrat de alb sau negru, culoarea va ieși in evidenta mai clar.
Astfel, spre exemplu, vei putea face combinatii de culori primare, rosu, galben si albastru, care se vor evidentia foarte bine pe un fundal alb, sau poti folosi doar culori complementare (portocaliu, verde, violet), obtinand un efect mai estompat. Pentru a scoate in evidenta o anumita culoare vei combina o culoare primara, cu doua secundare (spre exemplu, galben cu verde si portocaliu, pentru a evidentia obiectul galben).
Contrastul clar – obscur (care se mai numeste si contrastul valoric)
Sunt contraste absolute precum lumina si intunericul, cel mai reprezentativ exemplu fiind alaturarea de alb si negru. Trebuie sa stii ca exista culori si nonculori precum: alb, negru. Acestea, adaugate la culoare, vireaza in nuante deschise sau mai inchise: spre exemplu nuante de roz poti obtine din rosu cu alb, rosu inchis prin adaugare de negru.
Intre alb si negru, situate la poluri opuse se afla gama de nuante de griuri. Sunt multe culori complementare cu gri, acesta, ca si alb si negru, avand rolul de a scoate in evidenta culoarea.
Pentru obtinerea acestui efect poti alatura culori deschise, cu nuante inchise, pentru a se pune reciproc in avantaj: precum galben cu violet.
Contrast rece – cald (sau contrastul caloric)
Asa cum am precizat mai sus exista culori calde si reci, pe care le poti repera usor: cele calde sunt in partea dreapta a cercului culorilor (portocaliu fiind considerata cea mai calda culoare), iar in partea stanga sunt culorile reci (bleu turcoaz fiind cea mare rece).
Folosind alaturarea de culori calde – culori reci, acestea se pun reciproc in evidenta si devin mai expresive. Culorile calde iti creeaza impresia de apropiere, pe cand cele reci de departare. Din acest motiv acest tip de contrast este ideal pentru a crea perspectiva, precum si iluzionismul plastic.
O culoare rece va deveni mai rece in combinatie cu o culoare calda si invers. Astfel poti obtine contraste cromatice de efect, putand sa descrii caracterul culorilor si prin alte caracteristici precum: intunecat – insorit; grosier – fin; uscat – umed; terestru – aerian etc.
Contrastul complementarelor
O combinatie de culori complementare este binevenita atunci cand iti doresti sa folosesti fiecare componenta a spectrului, reusind sa armonizezi si proportiile, dar si tonurile. Poti combina nuante de verde cu nuante de rosu, o culoare calda si una rece, cu valori egale; sau nuante de albastru cu portocaliu, o nuanta inchisa cu una deschisa.
Daca folosesti culorile complementare in raporturi optime cantitativ, vei crea senzatia de static, datorita echilibrului care se obtine intre ele.
Contrastul simultan
Acest aspect se refera la calitatea culorilor de a face tonurile neutre cu care iau contact sa devina complementare, iar cu cat culoarea este mai pura, cu atat aceasta proprietate va fi mai puternica. De asemenea, ele vor influenta si culorile mai slabe cu care vin in contact, oferindu-le o caldura mai mare sau dimpotriva devenind mai reci, in functie de oponentul lor.
Astfel ele isi vor pierde stabilitatea, prinzand o anumita dinamica, cu un joc frumos de vibratii, foarte placut ochiului.
Spre exemplu, un amestec de culori pentru maro poate fi rosu cu galben si putin negru, iar culoarea obtinuta va fi pusa in evidenta mai puternic pe un fundal albastru deschis, deoarece va deveni mai calda decat daca ar fi de sine statatoare.
Contrastul de calitate
Acesta se refera in special la gradul de saturatie al unei culori. Cum combinam culorile pentru a obtine acest contrast? Prin alaturarea unei culori puternice, luminoase, cu un grad mare de saturatie, cu una stearsa, intunecata, ce nu are stralucire.
Alegand din paleta de culori una foarte saturata, pura, aceasta va atrage in mod special atentia, dar are si capacitatea de a obosi ochiul. Pe de alta parte, o culoare ce vireaza mult spre alb sau negru, este mai desaturata. Spre exemplu, culoarea rosu, saturata, pentru a nu fi obositoare, poate fi folosita pe suprafete mici, pentru a atrage atentia, in schimb, daca o combini cu alb, obtii roz, culoare care, desaturata, poate fi potrivita si pe suprafete mari.
De asemenea, un alt exemplu este alaturarea a doua nuante desaturate de rosu, una spre alb, alta spre negru, cu un petec de verde saturat, ceea ce va pune in valoare intreaga componenta.
Un alt concept este si acela de a rupe o culoare prin diferite procedee pentru a obtine un efect mult mai puternic si avem:
Ruperea unei culori saturate cu alb: albul are puterea de a face culorile mai reci, chiar daca folosim culori calde: rosul carmin poate deveni mai azuriu, galbenul devine mai rece, albastrul nu se modifica, dar in schimb violetul are o mare sensibilitate la alb, fiind mult mai bine pus in valoare.
Ruperea unei culori cu negru: acest procedeu are capacitatea de a sterge din luminozitatea culorilor, virand in nuante inchise, grele, verdele fiind singurul cu o mai mare varietate.
Ruperea unei culori cu gri – cenusiu: tonurile obtinute prin combinare culori saturate cu cenusiu sunt lipsite de viata, terne, si mai intunecate decat varianta initiala.
Ruperea unei culori folosind complementara sa: este un alt procedeu de estompare a unei culori si, in functie de cantitatea folosita din complementara, se obtin diferite nuante.
Contrastul de cantitate
Acesta este strans legat de contrastul de calitate, asa cum am mentionat si mai sus, putem folosi nuante de culori saturate pe suprafete mici, pe care sa le combinam cu culori desaturate ce pot acoperi suprafete mari.
Astfel ne referim la un raport cantitativ dintre doua sau mai multe culori, si pentru a nu gresi proportiile, cel putin la inceput, exista si liste cu valori care iti pot veni in ajutor. Pentru culorile complementare poti sa mergi pe urmatoarele raporturi: galben un sfert – violet trei sferturi; portocaliu o treime – albastru doua treimi; rosu si verde in proportii egale.
Alte raporturi mai pot fi: galben cu portocaliu 3:4; galben violet 3:9; galben rosu albastru 3:6:8; portocaliu violet verde 4:9:6 etc.
Spre exemplu, ocru, culoare calda, pozitiva, ce se afla la granita dintre galben, siena si verde, poate fi folosita pe suprafete mai mari, pentru a scoate in evidenta anumite accente, ce pot fi pe rosu sau violet.
Cum poti combina culorile?
In afara de culori pentru pictura, pe care le poti combina in diferite moduri pentru a obtine nuantele potrivite cu ceea ce vrei sa asterni pe panza ta, exista si multe alte domenii in care combinarea culorilor este foarte importanta.
Pentru a face amenajari interioare trebuie sa cunosti cromatica culorilor, pentru a reusi sa le combini in cel mai fericit mod, care sa scoata in evidenta personalitatea ta. Un principiu de baza in amenajari este proportia 60/ 30/ 10 care te ajuta sa amesteci culorile intr-un raport stabilit pentru un efect maxim.
Astfel, culoarea dominanta va ocupa spatiul in proportie de 60%, in general peretii, si va determina ce sa mai alegi din lista culori, pentru echilibru si pentru a obtine o camera plina de viata. De obicei, acestea sunt culori mai sterse, clade precum un roz pal, la clasicul alb sau chiar pe un gri mai inchis.
In proportie de 30% trebuie sa se regaseasca culoarea de accent principala, pe care o poti regasi la mobilier, draperii, covor etc. 10% reprezinta culoare de accent secundara, pe care o poti alege ca si complementara a celei principale, si se regaseste in obiecte decorative, lampi, vaze, perne etc. Acestea vor crea contraste placute si vor pune accentul pe anumite zone de interes.
Nu este obligatoriu sa folosesti fix aceste proporții, dar este bine sa ai un punct de plecare ce iti ofera posibilitatea de a te juca cu diferite culori pentru a obtine cel mai bun efect.
De asemenea, zilnic faci combinatii de culori atunci cand iti alegi tinuta si cauti sa iti pui in valoare anumite piese vestimentare, combinandu-le fie cu alte culori neutre, fie complementare, adiacente etc.